Renée Nyberg och David Hellenius kärlekssaga
0:36

Efter reklamen: Renée Nyberg och David Hellenius kärlekssaga

(0:36)

Slå på ljud

TV4-programledaren Renée Nyberg trodde inte att hon hade en farfar – fram tills nyligen. I Carina Bergfeldt i SVT berättar hon om den osannolika upptäckten.

Renées brygga-programledaren föddes på det estniska ön Ormsö, som då var en svensk ö med 3000 svenskar som invånare. Men allt förändrades när andra världskriget bröt ut.

– Så kom kriget, och min farfar deporterades och sattes i arbetsläger i Sibirien. Och under den här tiden flydde farmor tillsammans med min pappa och hans bror över Östersjön i en liten båt, och kom till Sverige. Det var 1944, berättar Renée Nyberg i SVT-programmet.

Trodde farfadern hade gått bort

När kriget till slut var över hade ön blivit ryskt territorium, och Renées farfars liv hade vänts upp och ner. Han gick från att vara sjöman till att arbeta som förman för de sovjetiska kolchoserna.

Renée Nyberg med Carina Bergfeldt under tv-inspelningen.

Foto: Karin Törnblom/TT

– Framförallt var hans familj ju borta. Han fick så småningom reda på att de hade flytt till Sverige. Men kontakten bröts någon gång på 70-talet, den lilla kontakten som fanns. Vi hade förutsatt att han hade gått bort, säger hon.

I 50 år trodde familjen att Renées farfar var död – tills hennes pappa en dag kollar på tv och ser något han aldrig hade kunnat räkna med.

Suzanne Reuters barn har vuxit upp – så ser de ut i dag

– Det som hände sen var att pappa såg en trailer på tv, här på SVT. Magasinet hade gjort en dokumentär om de fem sista svenskarna på Ormsö. Och en av dem var hans pappa, alltså min farfar.

Mest läst