Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Rickard Sjöberg: Därför är jag nykterist

18 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Rickard Sjöberg.
TV4-programledaren Rickard Sjöberg dricker aldrig alkohol, och identifierar sig som helnykterist.
I en intervju i podcasten Nemo möter en vän har Postkodmiljonären-programledaren berättat om beslutet att inte dricka alkohol.
– Egentligen så känner jag att min tro inte har med min helnykterism att göra, har TV4-profilen sagt.
Annons
Rickard Sjöberg om rädslan för att dansaBrand logo
Rickard Sjöberg om rädslan för att dansa

TV4-programledaren Rickard Sjöberg, 54, har en lång karriär bakom sig, och är med program som Postkodmiljonären och När och fjärran en av våra mest folkkära programledare. När han i våras tävlade i Let's dance tog han sig också hela vägen till kvartsfinal.

Efter en deltävling i dansprogrammet skämtade Rickard Sjöberg om att han såg ut som Bradley Cooper i humorklassikern Baksmällan, men valde samtidigt att tagga inlägget med ”nykterist”.

I en intervju med Nemo möter en vän-podcasten 2015 konstaterade Rickard Sjöberg, som är troende kristen, att han är nykterist – men att det grundar sig i ett ointresse, snarare än i hans religion.

– Egentligen så känner jag att min tro inte har med min helnykterism att göra. Det kanske är kontrollbehov eller att jag helt enkelt inte... Jag är inte så jätteintresserad av curling eller av att samla frimärken och jag fastnade inte för det här heller med alkohol, sa han till Nemo Hedén i podcasten.

Annons

Rickard Sjöberg om enda gången han drack alkohol

Han berättade också att han bara har druckit alkohol en gång i sitt liv, när han var 24 år gammal och studerade på folkhögskola. När klasskamraterna fick veta att Rickard aldrig hade varit berusad var det många påtryckningar om att han skulle testa att dricka.

Men upplevelsen var inget att hänga i julgranen, tycker Rickard Sjöberg i Nemo möter en vän.

– Redan efter ett eller två glas vin kände jag att "oj, nu börjar det hända grejer". Jag flyttade på huvudet, men det kändes som att huvudet inte flyttade på sig. Sedan fortsatte vi med ett antal groggar, tills kaklet dök upp. Jag var inte sådär jätteimponerad. En likgiltig upplevelse liksom.

Annons