Prinsessan Diana
1:49

Efter reklamen: 7 skådespelare som har spelat prinsessan Diana – så lika är de

(1:49)

Det är sommarens näst sista dag 1997 när 36-åriga prinsessan Diana tillsammans med sin pojkvän, den egyptiske filmproducenten Dodi Fayed, gör ett stopp i Paris.

Prinsessan har varit skild från prins Charles på pappret i ett år och nu pratar hela världen om hennes nya kärleksrelation. Men kvällen och hela sagan ska få ett brutalt slut. Paret har varit på Hôtel Ritz när de jagade av paparazzifotografer kraschar in i en betongpelare i Pont d’Alma-tunneln och katastrofen är ett faktum.

Prinsessan Diana och Dodi Fayed dör.

Sörjs av en hel värld

På morgonen den 31 augusti har hela världen nåtts av dödsbeskedet. Reaktionerna är enorma och prinsessan sörjs av miljontals och åter miljontals världen runt.

Kvar i Storbritannien, på slottet Balmoral, finns hennes två pojkar – prinsarna William, 15, och Harry, 12, som i gryningen väcks av sin pappa prins Charles med den tragiska nyheten.

Prinsessan Diana sörjs av en hel värld när hon dör i bilolycka 31 augusti 1997.

Prinsessan Diana är 36 år när hon dör i bilolycka den 31 augusti 1997.

TT

Det har snart gått 25 år sedan prinsessan Diana dog och minnet av henne borde ha bleknat lite – men i själva verket är hon mer relevant än på länge.

I Netflix-serien The Crown har hon skildrats i fyra säsonger och ytterligare en väntar kommande höst, där skilsmässan och hennes död uppmärksammas.

Samtidigt går Diana - the musical som hade urpremiär 2019 för fulla hus på Broadway och den 7 januari 2022 är det Sverige-premiär för filmen Spencer där Kristen Stewart tolkar Diana under de tre rafflande dagarna när hennes äktenskap med prins Charles faller i bitar.

Prinsessan Dianas mest utmärkande outfits

Diana jobbade på förskola

740 miljoner följde bröllopet via direktsänd tv 1981 när den då 20-åriga Diana Spencer sa ja till kronprinsen av Storbritannien, och hennes liv blev en dåtida realityserie som gav eko över hela världen,

Hon var mediernas omslagsflicka och folkets favorit. För det var något speciellt med denna unga prinsessa. Hon var den första av sitt slag som haft ett jobb – på en förskola. Samtidigt var hon oskuldsfull och hela världen föll för det där sneda, blyga leendet under lugg. Diana rörde något i folkets hjärtan och det skulle hon fortsätta göra i resten av sitt alltför korta liv.

Prinsessan Diana är aktuell 2022 med filmen "Spencer".

En blyg prinsessa på ett av de första offentliga framträdandena 1981.

TT

Men vad var det prinsessan Diana gjorde som påverkade folk så starkt?

För det första blev hon ett exempel på en modern kunglighet, kanske den första i sitt slag. Hon lyste som en sol, vilket fick resten av kungahuset att framstå som en dammig rest från 1800-talet. Hon pratade med folk på folks vis, kramade barn som lämnade blommor, hade alltid några vänliga ord till övers, körde gärna sin egen bil och kom att älska strålkastarljuset.

Diana blev som en del av det brittiska kungahuset alla fotografers favoritobjekt och hennes känsla för stil och mode gjorde hennes till en förebild och idol för miljontals människor världen över. Ingen glömmer bilden av henne på Vita husets dansgolv med John Travolta som kavaljer och en midnattsblå sammetsklänning på kroppen.

Blev Diana mot Camilla Parker-Bowles

En annan aspekt av prinsessans Dianas popularitet är efterspelet när äktenskapet kraschade. För relationen mellan prinsessan Diana och prins Charles blev motsatsen till ”lyckliga i alla sina dagar”.

Prinsessan Diana på Bondi beach i Australien.

TT

Prins Charles höll kontakten med sin tidigare flickvän Camilla Parker-Bowles. Hon var då en gift tvåbarnsmamma, men parets affär fortsatte rakt in i äktenskapet med Diana. Folket tog blixtsnabbt prinsessan Dianas parti.

– Det var tre av oss i det här äktenskapet så det var en aning trångt, sa prinsessan Diana i den oerhört omtalade tv-intervjun med BBC:s Martin Bashir 1995.

Berättade i BBC om sina ätstörningar

Intervjun sågs av över 20 miljoner tittare och kallades generationens största scoop. Prinsessan Diana berättade öppet om sina svåraste stunder. Men i våras gjordes en utredning där det framkom att Martin Bashir hade använt bedrägliga metoder för att få till intervjun och lurat prinsessan att hennes telefon var avlyssnad, samt förfalskat bankpapper för att få henne att tro att någon i personalen läckte information till en tidning. BBC fick då be prinsessans bror om ursäkt.

Skandalerna som skakat världens kungahus

I intervjun beskrev hon den förlossningsdepression hon drabbades av efter prins Williams födelse, men att ingen i kungafamiljen reagerade eller verkade bry sig.

I stället såg de henne som ”obalanserad”.

Prinsessan beskriver hur hon började skada sig själv i desperation, då ingen lyssnade eller hjälpte henne.

– Jag hade bulimi i flera år. Ens självförtroende är så lågt och man tror inte att man är värdefull. Det var ett symptom på vad som pågick i mitt äktenskap. Jag skrek på hjälp, sa hon i intervjun.

– Dianas avslöjanden var explosiva påståenden som omformade gränserna mellan den offentliga bilden och de privata angelägenheter som kungafamiljen hade arbetat hårt för att upprätthålla. Det ledde till allmänhetens besvikelse över monarkin, har Stephen Bates, tidigare hovreporter på The Guardian, sagt i Time Magazine.

Lady Diana med sina prinsar Harry och William.

Lady Di med sina prinsar Harry och William sista året.

TT

När prinsessan Diana begravdes i september 1997 följde 2,5 miljarder tv-tittare hennes väg till sista vilan och bilden av hennes två små söner som går i begravningsprocessionen bakom kistan sitter för alltid fast på näthinnan. Minnet av Diana lever fortfarande kvar och folkets kärlek fortsätter in i nästa generation, inte minst genom The crown och filmen Spencer.

Prins Harry ser likheter med Meghan Markle

Dianas söner är i dag vuxna och har egna barn. Både prins Williams och prins Harrys döttrar har fått mellannamnet Diana och de har genom åren ofta pratat om sin mamma. Prins Harry har varit upprörd över hur brittisk media har behandlat hans fru, Meghan Markle, och sagt att det påminner om hur hans mamma jagades. Prins William ska ha reagerat starkt över hur The crown skildrade hans mammas bulimi, enligt flera källor.

Han har tidigare berättat att han pratar om prinsessan Diana när han lägger sina barn så de ska lära känna den farmor de aldrig fick träffa.

Prinsessans saga tog slut för snabbt.

Men sagan om prinsessan verkar leva vidare för alltid.

5 gånger Diana skapade rubriker:

1. Intervjun med Martin Bashir

BBC

1995 intervjuades prinsessan Diana av BBC-journalisten Martin Bashir på falska grunder. Det blev ett enormt scoop som det skrevs om över hela världen. Aldrig tidigare hade en kunglighet pratat så öppet om sitt privatliv.

Strax efter intervjun bad drottningen att hon och prins Charles skulle skiljas. Under våren 2021 sa prins William att intervjun förvärrade föräldrarnas redan dåliga relation och han är djupt kritiskt till BBC:s metoder.

BBC har sedan dess bett prinsessan Dianas anhöriga om ursäkt.

2. Springtävling på Harrys skola

Prinsessan Diana i springtävling på skolan.
TT

Prinsessan Diana följde inte direkt hovprotokollet när föräldrarna fick delta i barnens skoltävlingar. Under flera år ställde Diana upp i den årliga springtävlingen för mammorna på Londons Wetherby School, där sönerna gick. Ett filmklipp från 1991 fick stor uppmärksamhet där man ser Diana barfota springa för allt hon är värd för att vinna. Det finns också bilder från tidigare år där Diana varje gång ger allt med kjolen fladdrandes mellan benen.

3. Jobbade med AIDS-patienter

TT

Under 1980-talet smittades många av HIV och på den tiden var AIDS-sjuka ofta stigmatiserade då man inte alltid förstod på vilket sätt viruset smittade.

Prinsessan Diana valde att jobba med detta och väckte stor uppmärksamhet när hon höll en AIDS-patient i handen som ett sätt att minska stigmatiseringen av sjukdomen.

Trots att kungahuset inte direkt backade upp henne, fortsatte hon sitt arbete ändå.

4. Svarade på otroheten - med Hämndklänningen

TT

Prinsessan Diana blev alla fotografers favoritobjekt och hennes känsla för stil och mode gjorde hennes till förebild och idol för miljontals människor världen över.

Få klänningar har fått så mycket uppmärksamhet som hennes så kallade hämndklänning. Den lilla svarta hon bar efter att prins Charles hade erkänt sin otrohet i brittisk tv 1994. De klassiska bilderna på Diana i ett svart fodral med vågad urringning och släp, designad av Christina Stambolian, lever fortfarande kvar.

5. Diana dansade med John Travolta

Prinsessan Diana dansar med John Travolta i Vita Huset 1985.

I

TT

Det brittiska prins-paret var på besök hos dåvarande presidentparet Ronald och Nancy Reagan i Vita Huset 1985, när prinsessan Diana blev uppbjuden av filmstjärnan John Travolta, känd över världen för sina rullande höfter i Saturday night fever och Grease.

Diana tog hans hand utan att tveka och bjöd på en uppvisning över det rutiga golvet i politikens högborg som sällan skådats från en kunglig.

Bilderna på prinsessan och discokungen publicerades i tidningar över hela världen, och den midnattsblå sammetsklänning som Diana bar fick namnet The Travolta dress. Två månader innan sin död i augusti 1997 auktionerade Diana ut klänningen till förmån för aidsforskningen och priset landade på motsvarade 1,2 miljoner kronor.

I december 2019 köptes klänningen på nytt av välgörenhetsorganisationen Historic Royal Palaces, för närmare 3,3 miljoner.