Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för ungdomarna i En kärlekshistoria

15 okt, 2021 
Över 50 år har gått sedan Roy Anderssons hyllade film En kärlekshistoria sågs av hundratusentals på biograferna.
Huvudrollerna Annika och Pär spelades av Ann-Sofie Kylin och Rolf Sohlman – som inte kom överens på inspelningarna.
– Vi kom inte särskilt bra överens. Vet inte om vi tyckte om varandra speciellt mycket, har Sohlman berättat för Aftonbladet.
Annons
TV: 7 kändisbarn som har vuxit uppBrand logo
TV: 7 kändisbarn som har vuxit upp

När regissören Roy Andersson släppte sin debutfilm En kärlekshistoria 1970 visste nog varken han eller de unga skådespelarna Ann-Sofie Kylin och Rolf Sohlman att filmen skulle bli ihågkommen ett halvt sekel senare. Men än idag är den en klassiker som filmentusiaster återkommer till.

Vid inspelningen var Rolf Sohlman, som spelar Pär, 15 år gammal, medan Ann-Sofie Kylin bakom Annika inte hade hunnit fylla 14 än. En obetydlig åldersskillnad i vuxen ålder, men för dem gjorde det stor skillnad.

– Hon var 13, men skulle fylla 14, det är väldigt noga i den åldern. Vi kom inte särskilt bra överens. Vet inte om vi tyckte om varandra speciellt mycket. Hon var så jävla ung i förhållande till mig. Ett och ett halvt år är ju en oändlighet i den åldern, har Rolf Sohlman berättat för Aftonbladet i samband med 50-årsjubileet.

Annons

Skådespelarnas utmaning efter succén

Filmen sågs av 700 000 personer och togs ut till Berlins filmfestival, så givetvis erbjöds de unga skådespelarna andra roller. De spelade mot varandra två år senare i serien De hemligas ö, och kom redan då bättre överens. Men för Ann-Sofie Kylin var det svårt att acceptera kändisskapet – att alla i hennes generation hade sett filmen gjorde det svårare att välja väg i livet.

Rolf och Ann-Sofie i En kärlekshistoria.

– Det var ett ständigt tjatande, det kändes som att jag inte fick utvecklas som jag ville, det var som att jag fick sitta i en för snäv bur, alla ville jag skulle vara som Annika, men det enda vi hade gemensamt var ju utseendet och möjligtvis den blygsamma framtoningen, har hon sagt till Aftonbladet.

Annons

Så gick det för En kärlekshistoria-skådespelarna

Ann-Sofie fortsatte ändå skådespela på både film, tv och teaterscener. Med åren har skådespelandet avtagit, men hon kan ändå ses i Kanal 5-serien Helt perfekt och filmen Tillbaka i Bromma. Före pandemin var hon frilansande konstpedagog, och läste in podcasts.

Ann-Sofie Kylin på premiär 2014.

Rolf Sohlman valde även han att fortsätta skådespelarbanan, men gick senare över till att främst jobba som manusförfattare, regissör och producent. Han startade också upp produktionsbolaget Jarowskij, och driver nu ett annat produktionsbolag, Pampas.

Rolf Sohlman tillsammans med Sven Melander på biopremiär.

Än idag kan Sohlman få brev från fans, så långt bort som från Japan.

– De skickar kort från filmen och vill ha en autograf. Jag skickar även tillbaka ett kort på mig och barnbarnen och skriver: Killen du såg i filmen, han finns inte mer.

TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått
Annons