1:53

Efter reklamen: Det här minns vi från 80-talet

(1:53)

Dag Finn var bara 21 år när han och hans rockgrupp Sha-Boom slog igenom med albumet R.O.C.K 1988, och succén var ett faktum. De två kommande åren släppte bandet två album till, och fick mängder av fans – främst tonårstjejer.

Dessa fans fick sig en ordentlig överraskning när de köpte nummer tre av tidningen Okej 1989, i hopp om att läsa om Dag Finn och Sha-Boom. Det som skulle vara ett hemma hos-reportage blev istället ett utvik, där artisten visade upp sitt illa dolda könsorgan i ett vattenfyllt badkar. Skandalen var ett faktum, och höll på att kosta 22-åringen hans karriär.

Sha-Boom i början av karriären.

Dan Hansson/TT

”Fotografen föreslog att vi skulle ta en skumbadsbild. Tanken var att Dags genitalier skulle täckas helt av badskum. Problemet var att Dag bara lyckades krama fram två bubblor ur en schampoflaska. Det blev ett jävla liv. Dag fick nästan sparken från Sha-Boom”, skriver Jörgen Holmstedt i boken Boken om Okej: 80-talets största poptidning.

Försvann från rampljuset

Under 90-talet försvann Dag Finn från rampljuset, men levde långt ifrån fattigt. Rockkarriären hade gjort honom rik, och han investerade sina pengar smart i flera fastigheter, både i Sverige, Norge och Spanien. Pengarna investerades också i restauranger, nattklubbar, ett kafé och sushibarer. Snart var han ekonomiskt oberoende, och köpte ett lyxhus med 17 rum till sig och sin familj.

Dag Finn 2001, när han var med i Baren.

Karin Törnblom/TT

Men 2001 hittade han tillbaka till rampljuset, när han var med i dokusåpan Baren 2001. Medverkan i serien gjorde att Sha-Boom fick ett uppsving igen.

– Det är helt sjukt. Vi har spelat över hela landet sen den 4 december och det kommer äckligt bra med folk var vi än framträder. Man tror knappt att det är sant, sa Dag Finn i en intervju med Aftonbladet 2002.

Mona Seilitz stora sorg i livet – fram till sin död

Dag Finn – det gör han nu

Det året släppte bandet också ett best of-album och en ny låt.

Sedan dess har Sha-Boom fortsatt turnera regelbundet, samtidigt som Dag Finn fortsatt fokusera på sitt fastighetsintresse.

I en intervju med Glicko 2018 konstaterade norrmannen att han balanserar artisteriet med sin mer affärsmässiga sida.

– Det blir lite fastigheter och rock’n roll.

Dag Finn på bokrelease.

Charlotte Brunzell/TT

Mer läsning

Femina