Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för skådespelarna i Vi på Saltkråkan

02 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Stina, Melker och Tjorven i Vi på Saltkråkan.
Vi på Saltkråkan är en av de mest älskade filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker.
För skådespelarna i serien och filmerna blev framgången dock en stor omställning som ledde till missnöje och bitterhet.
Så här gick det för skådespelarna i Vi på Saltkråkan.
Annons
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Källa: Expressen.

Tjorven Grankvist – Maria Johansson, 65

Maria Johansson var sex år när hon fick den ikoniska rollen som Tjorven. Efter Vi på Saltkråkan fortsatte hon satsa på skådespeleriet, och studerade senare på Teaterhögskolan i Stockholm. Men även om hon gick vidare från Tjorven, så hade hon svårt att skaka av sig sin genombrottsroll, eftersom det är det som alla förknippar henne med.

– Tjorven har förföljt mig, det kan man lugnt säga. Å andra sidan var det inspelningarna som fick mig att vilja spela teater ”på riktigt”, har hon sagt i Svenska Dagbladet.

Sedan 1998 vägrar Maria prata om Vi på Saltkråkan. Nu har hon valt att forska inom det kreativa fältet, och är sedan 2013 professor i konstnärlig forskning vid Stockholms dramatiska högskola.

Pelle Melkersson – Stephen Lindholm, 66

Djurvännen Pelle var en av huvudrollerna i Vi på Saltkråkan och spelades av Stephen Lindholm. Han var 10 år när serien först sändes, och han har i vuxen ålder reagerat på hur dåligt betalt det var för barnskådespelarna, med tanke på vilken succé Vi på Saltkråkan blev.

– Om jag minns rätt så fick jag 40 000 kronor för en tv-serie och fyra filmer. Jag hörde en uppgift om att bara filmerna spelade in över 20 miljoner kronor världen över – på den tiden. Det hade väl kanske varit snyggt om man fått en del av det. Nu känner man sig lite utnyttjad, har han sagt till Expressen.

Annons

Stephen är utbildad journalist och jobbar sedan många år på Kommunalarbetaren.

Malin Melkersson – Louise Edlind Friberg, 74

Louise Edlind Friberg hade fyllt 16 år när hon fick rollen som Malin, och det var genom rollen som hon insåg att skådespeleriet var något hon ville satsa på. Under fem somrar spelades Saltkråkan-filmerna och tv-serien in, och under tiden blev Louise antagen vid Scenskolan.

Men precis som Maria och Tjorven, så kände Louise att Malin-rollen blev ett hinder för henne. På flera auditions fick hon höra att hon spelade bra, men att man bara kunde tänka Saltkråkan-Malin när man såg henne.

– Det är ju hämmande. Man blir besviken och tänker ”fasen också, ska jag aldrig komma ur den här Malin-grejen”. Det fanns en period när Malin stod mig upp i halsen, det kan jag ärligt erkänna, har hon sagt till Expressen.

Louise Edlind Friberg spelade mot Steve McQueen i Le mans, och har utöver skådespeleriet både varit politiker inom Folkpartiet och jobbat som producent. Senast har hon synts i Morden i Sandhamn och Störst av allt.

Stina – Kristina Jämtmark, 64

Kristina Jämtmark sökte först rollen som Tjorven, men fick den inte. Filmskaparna tyckte dock om henne så mycket att de skapade en egen roll för bara henne, och så blev Stina till. Men det roliga skådespelarjobbet blev mindre roligt när Kristina blev retad i skolan.

– De retade mig jättemycket, jag kom hem till mamma som sa ”Men Kristina, de är bara avundsjuka”. De tyckte jag var mallig, berättade hon 2017 på Youtube-kanalen Alla vi barn från filmerna.

Annons

Melker Melkersson – Torsten Lilliecrona, 1921-1999

Till skillnad från barnen i Vi på Saltkråkan var Torsten Lilliecrona en riktig veteran när han spelade farbror Melker. Han hade spelat teater sedan 1940-talet, och spelat både på privatteatrar och i tv-teatern. Det var dock rollen som Melker som gjorde honom riktigt folklig.

Efter sin medverkan i Astrid Lindgren-serien så jobbade han länge på Göteborgs stadsteater, där farbror Melker hängde efter honom. SVT har tidigare rapporterat att man kunde höra publiken säga ”titta där är farbror Melker” när Torsten klev ut på scen.

Torsten gick bort 1999, 78 år gammal.

Annons

Nisse Grankvist – Bengt Eklund, 1925-1998

Bengt Eklund var en erkänd skådespelare före Vi på Saltkråkan, och var en del av Dramatens ensemble i över 20 år. Han spelade också i Ingmar Bergman-filmer som Sommaren med Monika, Hamnstad och Skammen.

Efter att ha spelat Tjorvens pappa Nisse Grankvist var det dock det han blev igenkänd som. Sonsonen Sigge Eklund, som har populära podcasten Alex och Sigge med Alex Schulman, har berättat att Bengt Eklund fram till sin död var bitter över hur han bara förknippades med Vi på Saltkråkan, sin långa karriär till trots. Han dog 1998, 73 år gammal.

Annons