Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för stjärnorna i kultklassikern Skönheten och odjuret

24 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografCBS/Courtesy Everett Collection
Kultserien Skönheten och odjuret är en riktig klassiker från 80-talet, med Linda Hamilton och Ron Perlman i huvudrollerna.
Serien blev en succé – och många av de inblandade fick superkarriärer efteråt.
Så här har det gått för stjärnorna i Skönheten och odjuret.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Medan unga idag förknippar Skönheten och odjuret med Disneys tecknade version från 1991 eller live-action-versionen med Emma Watson från 2017. Men för de som var unga på 80-talet kommer en annan bild upp i huvudet – nämligen tv-serien med Linda Hamilton och Ron Perlman.

I kultserien från 1987 blir Linda Hamiltons karaktär Catherine Chandler brutalt misshandlad och knivskuren, och lämnad att dö i Central Park. Men i sista stund blir hon räddad av Vincent, en man med lejonansikte som bor under New York. Serien, som blev tre säsonger lång och har röstats fram som en av de främsta kultklassikerna, skildrar sedan relationen mellan det osannolika paret, och det mystiska skuggsamhället under New Yorks gator. Till skillnad från Disney-versionerna förvandlas dock inte Ron Perlmans ”odjur” till en konventionellt vacker man när han får Catherines kärlek, utan istället ligger fokuset på hans inre skönhet.

Annons

Så gick det för stjärnorna i Skönheten och odjuret

Skaparen bakom serien, Ron Koslow, verkar minst sagt ha haft en näsa för talang – många av de som jobbade med serien blev enormt framgångsrika efteråt.

Linda Hamilton känner många såklart igen från Terminator 2, och hennes roll som Sarah Connor har hon repriserat i flera ytterligare Terminator-filmer, där hon hyllats för den starka kvinnliga rollen. Linda har varit gift, men skilt sig, två gånger, och har sonen Dalton och dottern Josephine, födda 1989 respektive 1993. Linda Hamilton är diagnostiserad med både bipolär sjukdom och depression, något hon själv har berättat varit bidragande faktorer till båda sin skilsmässor.

Ron Perlman hade gjort en del tv-roller före Skönheten och odjuret, men han har gjort mängder av både film och tv efteråt. Mest känd är han kanske för rollerna i Alien resurrection, Hellboy och Sons of anarchy. Han har dessutom väckt mycket uppmärksamhet med att öppet kritisera Donald Trump och forna filmmogulen Harvey Weinstein.

Annons

Men det var inte bara skådespelarna som fick en språngbräda med serien – i manusteamet hittar vi bland annat Game of thrones-skaparen George R.R. Martin, och Homeland-skaparna Howard Gordon och Alex Gansa.

Ron Perlman har hyllat manusförfattarnas olika kvaliteter.

– Jag skulle likna Rons manus med Miles Davis. Men George R.R. Martins manus var mer som John Coltrane på syra – primala med en oerhörd elegans.

Annons