Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för Varuhuset-skådisen Stefan Ekman

10 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografBertil S-son Åberg/SVT
Som bror till Gösta Ekman och son till Hasse Ekman hamnar Stefan Ekman lätt i skymundan.
Men skådespelaren har en lång och gedigen karriär bakom sig, och spelade i kultklassikern Varuhuset:
Så här har det gått för stjärnan!
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Som den fjärde brodern i syskonskaran föddes Stefan Ekman i andra världskrigets slut, den 11 november 1944. Med Gösta Ekman den äldre som farfar och Hasse Ekman som pappa hade han skådespelartalang i blodet från början, och 16 år gammal börjar han söka sig till yrket på allvar när han studerar på Axel Witzanskys teaterskola 1960. När han året därpå söker till anrika Dramatens elevskola så kommer han dock inte in.

Istället börjar Stefan spela på Skansens sommarteater, och sedan Riksteatern samt Svenska teatern i Finland. När han återvänder hem till Sverige är det först Folkteatern i Göteborg han hamnar på, men från 1970 och under resten av hans karriär så var Stefan Ekman engagerad vid Stockholms stadsteater.

Annons

Många minns honom från Varuhuset

Även om Ekman gjorde mycket teater, så är det inte därifrån de flesta känner igen honom. Istället är det hans roller i tv och film som folk minns mest. Huvudrollerna i De tre från Haparanda och Den allvarsamma leken på 1970-talet blev hans stora genombrott. Mellan 1987 och 1989 spelade han datorexperten Frank Lundholm i kultklassade såpan Varuhuset, där han spelade mot bland andra Christina Schollin och Lena Endre.

Stefan Ekman i Varuhuset.

Mellan 1977 och 1981 var Stefan gift med skådespelaren Gunnel Fred, som han fick en dotter tillsammans med. Senare blev han sambo med skådespelaren Fanny Josephson, och paret fick en son 1997.

Annons

Varuhuset må vara den serie som flest förknippar honom med, men Stefan Ekmans karriär fortsatte långt därefter. 1995 spelade han i julkalendern Jul i Kapernum, och de sista skådespelarjobben i film och tv blev röstskådespelarinsatser i bland annat Tarzan och Jane. Sedan mitten på 00-talet har Stefan Ekman dragit sig tillbaka från rampljuset.

Stefan Ekman 2004.
The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons