Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Sam Skarsgård: Skådespelarsonen som valt bort kändislivet

27 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografJohan Jeppsson/TT, ROGER TILLBERG/TT
Sam Skarsgård är det enda barnet, i pappa Stellans barnaskara om åtta, som inte är aktiv inom tv- och filmbranschen.
Så lever den 40-åriga skådespelarsonen i dag!
Annons
Gustaf Skarsgård testar: Hur mycket Karl-Oskar är du egentligen?Brand logo
Gustaf Skarsgård testar: Hur mycket Karl-Oskar är du egentligen?

Världskända Hollywoodskådespelaren Stellan Skarsgård är en av Sveriges största exporter inom filmindustrin. Karriären tog fart redan på 60-talet och har inte stannat av ännu.

Men det är inte bara Stellan som lockar stor internationell publik till filmduken under namnet Skarsgård. Han har ett antal söner som ärvt hans otroliga talang och som är på god väg till en lika lång och framgångsrik karriär som deras far.

Hela sju av åtta barn är aktiva inom tv- eller filmbranschen. Men det finns en person i syskonskaran som valt en annan väg. Så lever Sam Skarsgård i dag.

Här är Stellan Skarsgårds alla åtta barn

Mellan åren 1975 och 2007 var Stellan gift med exhustrun My. Under äktenskapet fick de hela sex barn tillsammans, om än uppdelat i kullar om tre.

Annons

Först kom Alexander, följt av sönerna Gustaf, och Sam. Därefter skulle de dröja åtta år innan Bill kom till världen, tätt följd av Eija och Valter.

Efter uppbrottet från My skulle Stellan hitta kärleken igen, och två år efter skilsmässan från My stundade bröllopet med den 25 år yngre filmproducenten Megan Everett.

I dag har paret de två gemensamma sönerna Ossian och Kolbjörn tillsammans.

Bröderna Alexander Skarsgård, Sam Skarsgård och Gustaf Skarsgård år 2002.
Fr v Alexander Skarsgård, Sam Skarsgård och Gustaf Skarsgård år 2002.

De äldsta sönernas karriärer är ganska välkända vid det här laget. Alexander Skarsgård, i dag 46 år, har bland annat spelat huvudrollen i filmen Legenden om Tarzan, samt haft betydande roller i de populära tv-serierna Big Little Lies och True Blood.

Gustaf Skarsgård har bland annat synts i succéserien Vikings och i filmatiseringen av Vilhelm Mobergs kultroman Utvandrarna från 2021.

Annons

Bill Skarsgård har bland annat spelat rollen som den läskiga clownen i skräckfilmen It från 2017 och under fjolåret förkroppsligade han Sveriges mest kända bankrånare Clark Olofsson i Netflix-serien Clark, i vilken även den yngsta nioåriga brodern Kolbjörn spelar en liten roll.

Valter Skarsgård har synts i Viaplay-serien Zebrarummet och flertalet Beck-filmer. Han befinner sig fortfarande i 20-årsåldern och står i startgroparna av en ljus karriär. Just nu är han aktuell i rollen som hockeylegendaren Börje Salming i den fiktiva verklighetsinspirerade tv-serien Salming, som förväntas ha premiär under 2023.

– Det man kan säga om namnet Skarsgård är att det kan vara lättare att komma in genom dörren, men sen blir det tuffare att bevisa att man kan någonting, berättade Valter i fjol för Femina i en stor intervju.

Fr v Alexander Skarsgård, Bill Skarsgård, Valter Skarsgård, Eija Skarsgård, Sam Skarsgård, Gro Skarsgård [kusin reds. anm.], Megan Everett och Stellan Skarsgård år 2013.
Fr v Alexander Skarsgård, Bill Skarsgård, Valter Skarsgård, Eija Skarsgård, Sam Skarsgård, Gro Skarsgård [kusin reds. anm.], Megan Everett och Stellan Skarsgård år 2013.

Den i dag 13-åriga Ossian Skarsgård har även han börjat doppa tårna i skådespelaryrkets pool, med mindre roller i filmen The Wife från 2017 och Bränn alla mina brev från 2022.

Annons

Stellans enda dotter Eija har helt valt bort skådespeleriet. Hon har dock valt en karriär i tv-branschen, men befinner sig då bakom kameran. där hon koordinerar och tar beslut i diverse castingprocesser.

Även om flera av barnen varit ute i världen och bott utomlands i perioder, så har alla ”Skarsgårdare” numera basen i Stockholm – och stadsdelen Södermalm, med gångavstånd till varandra.

Megan Everett och Stellan Skarsgård på röda mattan tillsammans med de gemensamma sönerna Ossian Skarsgård och Kolbjörn Skarsgård år 2022, i samband med premiär Bränn alla mina brev.
Megan Everett och Stellan Skarsgård på röda mattan tillsammans med de gemensamma sönerna Ossian Skarsgård och Kolbjörn Skarsgård år 2022, i samband med premiär Bränn alla mina brev.
Se också: Kändissyskonen då och nuBrand logo
Se också: Kändissyskonen då och nu

Sam Skarsgård: ”Aldrig haft som plan att bli skådis”

Sam Skarsgård, som precis passerat 40-årsstrecket, är den enda i barnskaran som alltså inte har en karriär inom tv- och filmbranschen (även om det återstår att se om Ossian och Kolbjörn väljer att satsa på yrket senare i livet).

Annons

År 1987 spelade gjorde Sam dock skådespelardebut i filmen Jim och piraterna Blom, i vilken även Stellan hade en roll. Då såg det ut som att Sam som skulle gå i pappas fotspår. Men icke.

Fr v Sam Skarsgård, Bill Skarsgård, Valter Skarsgård och Gustaf Skarsgård år 2022 i samband med premiären av tv-serien Clark.
Fr v Sam Skarsgård, Bill Skarsgård, Valter Skarsgård och Gustaf Skarsgård år 2022 i samband med premiären av tv-serien Clark.

Sam valde i stället att gå i mamma Mys fotspår och satsade på en karriär inom vården. I dag arbetar han som läkare.

– Det var ett yrke som jag tyckte verkade intressant. Jag har aldrig haft som plan att bli skådis, jag var med i någon film när jag var fyra år, men jag har aldrig haft några skådespelardrömmar, sa han i en sällsynt intervju med Aftonbladet från 2012.

Precis som övriga familjen bor han på Södermalm i Stockholm. Han är skriven i en lägenhet tillsammans med hustrun Sanna – och även storebrorsan Gustaf.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons