Valter Skarsgård om avskedskramen från Börje Salming – och uppväxten i alkoholism

21 dec, 2022 
AvGunnar Rehlin
FotografTT
Som om det inte vore upp till bevis nog med efternamnet.
Att därtill porträttera en av Sveriges genom tiderna största idrottsikoner.
Men Valter Skarsgård har älskat att få bli Börje Salming framför kamerorna.
– Det man kan säga om namnet Skarsgård är att det kan vara lättare att komma in genom dörren men sen blir det tuffare att bevisa att man kan någonting, säger skådespelaren i en stor intervju med Femina.
Annons
Valter Skarsgård om rollen som Börje Salming: "Otroligt fin kille"Brand logo
Valter Skarsgård om rollen som Börje Salming: "Otroligt fin kille"

Det lackar mot jul och Valter Skarsgård kämpar med sin jetlag. Bara några dagar tidigare kom han till Sverige och Stockholm efter att ha tillbringat två månader i kanadensiska Toronto där han gestaltat en av stadens stora ishockeyhjältar Börje Salming för den kommande tv-serien Salming.

– Börje och jag kom varandra väldigt nära. Vi gick runt i Toronto och han visade upp mig för folk och sa ”det här är mitt yngre jag”, berättar Valter Skarsgård, 27, när Femina möter skådespelaren på en restaurang vid Medborgarplatsen på Södermalm.

Börje Salming gick bort i ALS

Han konstaterar att det känns surrealistiskt och sorgligt att plötsligt prata om Börje Salming i imperfekt, att tvingas inse att huvudpersonen inte kommer vara med när serien får sin premiär på Viaplay vintern 2023. De har fortfarande en del inspelningsdagar kvar och Valter Skarsgård tillägger att han inte har något emot att ta det lugnt ett tag.

Annons

– Det har varit en lång och tuff inspelning. Vi har jobbat i två år med inte särskilt många möjligheter till paus. Jag jobbade bortåt sjutton timmar per dag och när kvällen kom var jag helt slut.

Så pass att han inte ens orkade spela, medger skådespelaren som är en hängiven gamer med ett leende.

– Jag älskar att spela spel, men när jag är borta på inspelning tar jag inte med mig några konsoler. Jag vill arbeta med mina repliker och inte bli frestad av att spelet lockar. Fast man kan ju alltid spela lite på telefonen.

Valter Skarsgård spelar Börje Salming i Viaplay-serie vintern 2023.
Skådespelare Valter Skarsgård är aktuell i nya Beck-filmen i jul.


När fotbollsnörden Valter Skarsgård blev tillfrågad om att porträttera en av Sveriges största ishockeystjärnor genom tiderna kunde han inte åka skridskor, än mindre spela hockey. Han träffade regissören Amir Chamdin tillsammans med Börje Salming och var ärlig med att han varken var i form eller någon stor skrinnare. Men Salming var säker på sin sak. ”Det är klart att det ska vara han”.

Annons

Folk blev skakiga av Börje

Ett två års intensivt träningspass inleddes med gym, diet och otaliga timmar på isen med klubba och puck. Men framförallt blev det början på en relation med en människa som gick rakt in i hjärtat. Redan under det där första mötet märkte Valter Skarsgård vilken spännande person han skulle få möjlighet att gestalta.

– Det var bisarrt att få höra allt Börje hade varit med om när han berättade om sitt liv. Han var öppen med att han inte visste så mycket om hur film fungerar men förstod att det var saker som behövde ändras. Han berättade sådant som kommer få tv-publiken att tro att det är båg, fast vi i själva verket höll tillbaka haha.
– Det fanns inte ett gnutta av att skryta för honom.

Valter Skarsgård tillsammans med Hedda Stiernstedt under ineplningarna av Viaplay-serien Salming.
Valter Skarsgård gör rollen som Börje Salming och Hedda Stiernstedt spelar ishockeylegendens första hustru Margitta i kommande tv-serien.

Börje Salming besökte inspelningen så ofta han kunde och Valter insåg snabbt att den varma och omtyckta tidigare NHL-stjärnan var så mycket större i Toronto än vad han själv och kanske många svenskar riktigt förstått vidden av.

Annons

– Hockeylaget Maple Leafs är större än allt i Toronto. Till och med unga människor i min ålder kunde bli skakiga bara över att vara i närheten av Börje, berättar Valter Skarsgård som var på plats när Salming ett par veckor innan sin död och påtagligt märkt av sin ALS-sjukdom hyllades på Scotiabank Arena i Toronto.

– Det var oerhört stort och väldigt emotionellt. Jag fick komma in i hans loge där han satt och väntade på att få ge mig en kram. Det var otroligt jobbigt att han gick bort och att han inte hann se. Jag får försöka muntra upp mig med att Börje var så nöjd med det här projektet och att jag gjorde rollen. De klippte ihop en trailer till honom som han har tittat på i repeat. När det blir premiär får det bli för hans familj.

Hans egen familj är ett ofrånkomligt och naturligt ämne, liksom valet av mötesplats.
Hela klanen Skarsgård bor där i krokarna på Södermalm i Stockholm på bekvämt gångavstånd till varandra. Även Alexander, som också har en lägenhet i New York. Det fanns en tid då de skådespelande och resande sönerna vid besök i Stockholm bodde på soffan hemma hos föräldrarna (lite för kort, har den långe Alexander klagat). Nu har alla en landningsbas i Stockholm. Valter pekar ut genom restaurangfönstret och säger ”jag bor i det där huset”.

Annons

Står nära sin syster Eija Skarsgård

Senast jag träffade den yngste i Stellan Skarsgårds första barnkull var han fem år gammal och bodde tillsammans med sina föräldrar och syskonen Bill och Eija på det överdådiga hotel Chateau Marmont i Los Angeles när pappa Stellan spelade in filmen Timecode. Under de drygt tjugo år som passerat har det hänt mycket inom släkten. Stellan och My Skarsgård har skilt sig, Stellan har gift om sig med Megan Everett och fått ytterligare två söner. Bill har blivit stjärna med internationell karriär och

Eija har börjat med casting. Alla arbetar numera med film, förutom Sam, den näst äldste i skaran som valt läkaryrket istället. ”Det är den ende jag har misslyckats med”, som den store Stellan brukar skämta.

Valter Skarsgård tillsammans med Jason Priestley, känd från 90-talsserien Beverly Hills.
Jason Priestley, känd från 90-talsserien Beverly Hills har rollen som talangscout i Viaplay-serien om Börje Salmings liv och karriär.

För Valter Skarsgård var det inte självklart att bli skådespelare.

– Jag hade en massa idéer kring vad jag ville göra men när jag gick teaterlinjen på gymnasiet och fick en roll i Erik Leijonborgs film IRL tyckte jag att det var kul. Jag hade varit på många sets med pappa men alltid känt mig i vägen. Alla hade något att göra på riktigt och som skådespelare är man ju en del i ett maskineri. Men det är klart att det alltid har funnits ett naturligt intresse genom att alla runtomkring sysslade med skådespeleri.

Annons

Mamma My Skarsgård är drogterapeut

Någon egentlig konkurrens med sina bröder upplever han inte, hävdar han. Alexander och Gustaf är en annan generation och bara någon enstaka gång har han fajtats med Bill om en roll. När Bill blev tillfrågad men inte kunde gick han på audition istället.

– Vi är på olika platser i våra karriärer och överlag är det ganska bra variation på alternativen. Om man vill ha en Skarsgård i sin film så finns det många att välja på.

Valter Skarsgård med sina bröder Sam, Bill och Gustaf Skarsgård.
Valter Skarsgård med tre av sina sex bröder; Sam, Bill och Gustaf Skarsgård.

Att hinna se precis allt som alla gör är en omöjlighet, det kommer filmer och tv-serier i en ständigt strid ström. En som dock försöker se det mesta är mamma My Skarsgård som är läkare och arbetar som mest intensivt under helgerna då hon leder kurser på Ljusterö i skärgården om alkoholism och beroendesjukdom.

Annons

My Skarsgård har varit öppen med sitt tidigare alkoholmissbruk som tog fart efter att hon drabbades av livmoderhalscancer i slutet av 90-talet då barnen var små. När Valter gästade podden Nemo möter en vän berättade han att uppväxten med alkoholmissbruk i familjen påverkat ”hela hans personlighet”.

– Jag är verkligen inte någon typ av absolutist. Jag kan dricka ibland, men jag är vaksam, medgav han i podden och tillägger nu att alla syskonen deltagit i mammans utbildningar som syftar till att förebygga eller behandla ett befintligt alkohol- eller drogberoende.

– Alla vi barn har gått de där kurserna. Det har ändrat hela min attityd till alkohol. Inte för att jag har druckit mycket, men när jag var arton och började gå ut höll jag tillbaka kompisar som kanske ville dricka lite för mycket.

Valter Skarsgård i Stockholm.
När Valter Skarsgård skulle skaffa lägenhet i Stockholm var Södermalm det givna valet. ”Att vi bor nära varandra i familjen gör att vi kan träffas lättare när vi är hemma".


Syskonen är födda i grupper om tre. Först kom Alexander, Gustaf, och Sam, därefter Bill, Eija och Valter. Det skiljer bara tre år mellan honom och Eija och den som följer Valter Skarsgård på Instagram har mötts av många kärleksfulla inlägg om systern.

Annons

– Eija och jag hänger mycket, vi är väldigt nära, säger Valter Skarsgård och tillägger att bröderna är mer privata och ligger lågt på sociala media.

Dags för Kolbjörn och Ossian Skarsgård

Han betecknar både sig och systern som nördar som frossar i fantasy, spel och skräck, som gillar Star Wars och Sagan om ringen.
Hur kändes det då att ha en far som nobbade roller i just Sagan om ringen och Star Wars kan man undra. Valter Skarsgård skrattar:
– Det där med Sagan om ringen kommer jag aldrig att förlåta honom.

Trots att de alla har sina egna projekt, flera av dem inte sällan utomlands, umgås hela familjen flitigt, inklusive pappa Stellan och mamma My. För några år sedan gjorde de en resa tillsammans allihop till Sri Lanka och 2022 är det Sydafrika som är målet.
Bill Skarsgård har nyligen köpt ett hus utanför Kapstaden där hela familjen ska tillbringa julen.
– Ibland blir jag tillfrågad om hur det är att växa upp i en familj där alla är skådespelare. Jag vet inte vad jag ska svara, jag har ju inget att jämföra med. Det man kan säga om namnet Skarsgård är väl att det kan vara lättare att komma in genom dörren, men sen blir det tuffare att bevisa att man kan någonting.

Valter Skarsgård fotograferad på Grand Hotel i Stockholm.
Ser fram emot en jul med tjocka talangfulla släkten.

Nyligen har även familjens två unga nytillskott, Kolbjörn och Ossian, gjort debut som skådespelare.
Ossian, född 2009, var med i Bränn alla mina brev och minstingen Kolbjörn, född 2012, hade en roll i Netflix-serien Clark där Bill Skarsgård gjorde huvudrollen som den ökände bankrånaren Clark Olofsson.
– Jag tror Kol kommer att bli skådespelare. Han är som en orkan när han kommer in, det märks att han kommer att trivas i det yrket. Ossian är lugnare, han tycker nog inspelningar är lite jobbiga, säger Valter och fortsätter:

Annons

– Jag tror han kommer bli regissör. Han håller redan på och gör stop motion-filmer. Han är nördig som jag och har en personlighet som passar till att sitta still i lugn och ro och pilla. Men jag kan ju ha fel. Han kanske vill bli tågförare haha.

Dyker upp i nya Beck-filmerna

Förutom tv-serien om Börje Salming liv och karriär är Valter Skarsgård aktuell i flera
nya Beck-filmer, varav den första, Dödsfällan, sänds på juldagen.

Han dyker upp i den klassiska filmserien som Martin Becks barnbarn Vilhelm, en ung polisaspirant redo att gå i sin morfars fotspår.

– Jag växte ju upp med Beck-filmerna på tv, säger Valter och avslöjar sin grundliga research.

– Jag såg om alla filmerna, 42 stycken. Min karaktär föddes ju under den första säsongen, så jag funderade och tyckte att det var lika bra att se alltihop från början. Det var intressant, inte minst för att jag märkte hur krimgenren har förändrats under de 25 år som gått.

Annons

Han fortsätter gärna att göra Beck-filmer men säger att han tar ”ett steg i taget”.

– Hittills har det varit kul, jag får väl se hur deras intresse är. Vi ska i alla fall göra en film till, och de får använda mig mer om dom vill. Vi får se vad som händer, säger skådepelaren när det bisarra inträffar.

Valter Skarsgård som polisaspirant med Peter Haber i krimserien Beck.
Valter Skarsgård gör rollen som barnbarn till Martin Beck i nya filmerna.

Just när vi pratar om spekulationerna om att han kanske själv tar över huvudrollen en dag kommer Peter Haber fram till vårt bord på restaurangen, mannen som varit Martin Beck i snart femtio filmer. Haber är på väg till ett produktionsmöte över ett lunchbord en bit bort och ville bara säga hej när han fick syn på sin yngre kollega.

De kramar om varandra och Valter Skarsgård skrattar.

– Bara på Söder.

Plötsligt kändes tronskiftet i krimklassikern inte helt långt borta.

Valter Skarsgård

Yrke: Skådespelare.

Ålder: 27 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Föräldrarna Stellan och My Skarsgård och syskonen Alexander, Gustaf, Sam, Bill, Eija, Kolbjörn och Ossian.

Filmer och tv-serier: Att döda ett barn, Arn, IRL, Lords of Chaos, Innan vintern kommer, Svartsjön, Morden i Sandhamn, Katla, Beck, The Playlist.

Aktuell: I de nya Beckfilmerna och i kommande Viaplay-serien Salming med premiär i slutet av 2023.

Annons