Drottning Elizabeth och Olivia Colman i The Crown.
5 saker du kanske inte visste om ”The crown”
Slå på ljud

Drottning Elizabeth, spelad av Claire Foy – Säsong 1 och 2

Claire Foy och Drottning Elizabeth.

I de första säsongerna spelas drottning Elizabeth av Claire Foy, som bland annat spelat svenska superhackern Lisbeth Salander i The girl in the spider's web.

Mycket är så klart styling, men visst finns det likheter mellan de två brunetterna.

Drottning Elizabeth, spelad av Olivia Colman – Säsong 3 och 4

Drottning Elizabeth och Olivia Colman.

Efter Claire Foy var det Olivia Colman som axlade rollen som drottning Elizabeth. Den Oscarsbelönade skådespelerskan gör en övertygande rolltolkning, men kanske inte för att hon och drottningen någonsin varit särskilt lika.

Prins Philip, spelad av Matt Smith – Säsong 1 och 2

Prins Philip spelas av Doctor Who-skådespelaren Matt Smith i de första säsongerna. I vissa vinklar kan de två vara lika varandra, men i stort handlar det mest om att en ung prins Philip och Matt Smith är typlika – långa, slanka, blonda och med stora öron.

Matt Smith och prins Philip.

Prins Philip, spelad av Tobias Menzies – Säsong 3 och 4

Tobias Menzies och prins Philip.

Tobias Menzies som spelar prins Philip i säsong 3 och 4 är däremot desto likare den brittiska prinsen – de har till och med rynkor på samma ställen!

Prinsessan Margaret, spelad av Vanessa Kirby – Säsong 1 och 2

Prinsessan Margaret och Vanessa Kirby.

Den rebelliska prinsessan Margaret gestaltas av vackra Vanessa Kirby i första säsongerna, och de två kvinnorna påminner verkligen om varandra i både kroppsbyggnad och utseende, även om Kirby har något nättare ansiktsdrag.

Prinsessan Margaret, spelad av Helena Bonham Carter – Säsong 3 och 4

Prinsessan Margaret och Helena Bonham Carter.

Ingen tvekan om att Helena Bonham Carter kan spela prinsessan Margaret och göra det väl, men det är mer för att hon är en enastående skådespelare, snarare än att de två är särskilt lika till utseendet. De har dock sin längd gemensam – Margaret och Helena är 155 och 157 centimeter långa.

Prinsessan Diana, spelad av Emma Corrin – Säsong 4

Prinsessan Diana och Emma Corrin.

Med prinsessan Diana kan man inte annat än att applådera The Crown-skaparna för ett väl utfört castingarbete. Emma Corrin är prinsessan Diana upp i dagen, och med rätt styling är den fysiska likheten kuslig.

Prinsessan Diana, spelad av Elizabeth Debicki – Säsong 5

Elizabeth Debicki och prinsessan Diana.

Prinsessan Diana växte ifrån sitt flickigt oskyldiga och blev en ståtlig dam mot slutet av 80-talet, något som vackra – och 190 centimeter långa – Elizabeth Debicki nu är tänkt att gestalta i kommande säsongen av serien. Med rätt styling kommer hon helt klart kunna bli lik Diana, men man undrar ju hur längdskillnaden mot Charles ska lösas i rutan. I verkligheten var både Charles och Diana 175 centimeter.

Prins Charles, spelad av Josh O'Connor – Säsong 3 och 4

Prins Charles och Josh O'Connor.

Med Josh O'Connor har prins Charles inte bara kommit till liv med gester och röst – han är också väldigt lik den brittiska prinsen i unga år även till utseendet.

Läs mer:

Charles kärleksgest till Diana i början av äktenskapet

Anledningen till Meghan Markle och prins Harrys tystnad – efter kungafamiljens kritik mot The Crown

Emma Corrin om kritiken mot skildringen av prinsessan Diana i The Crown

Mest läst