Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sagolika kvinnor 2022 – se de unika kändisbilderna här

09 nov, 2021 
AvEmma Castman
AvSara Ericsson
AvEmma Castman
AvSara Ericsson
Kalendern Sagolika kvinnor av fotografen Caroline Roosmark porträtterar kändisar på ett sätt du definitivt aldrig sett dem förut. Kolla in de starka bilderna och deras betydelse här!
Annons
5 historiska och mäktiga kvinnor – så hade de sett ut idagBrand logo
5 historiska och mäktiga kvinnor – så hade de sett ut idag

Fotografen Caroline Roosmark startade kalenderprojektet med kända profiler 2004. Då som en motreaktion till utvikningskalendrarna, och för att stödja Fryshusets verksamhet.

Från början var kalendern en hyllning till både män och kvinnor som gjort starka avtryck. Den hette då Årets kvinnor och män. År 2015 sattes projektet på paus på grund av personliga själ, men tre år senare startade Caroline Roosmark upp det igen. Efter #meetoo beslutade hon att kalendern enbart skulle fokusera på att lyfta kvinnor, och den bytte då namn till Sagolika kvinnor.

Annons

Hela projektet stödjer Fryshusets Barn till ensamma mammor, en social verksamhet som riktar sig till barn och ensamstående mammor som lever i socioekonomisk utsatthet. Sedan 2020 har kalenderprojektet samlat in 210 000 kronor till verksamheten.

Bilder från Sagolika kvinnor 2022

Nu har kalendern för 2022 släppts och omslagets pryds av skådespelaren Lena Endre.

Omslag Sagolika kvinnor 2020, Lena Endre på bild

Varje fotografi och bildtext är fantastiska hyllningar till kvinnorna och den betydelse deras röst haft, här är några exempel:

Annons

Helena af Sandeberg

Skådespelaren Helena af Sandberg pryder årets första månad.

Helena af Sandberg i Sagolika kvinnor 2022

Vem är hon, kvinnan vid lyans ingång? Hon som med rävungen vid sin sida sänder ut en frusen blick. Ett tunt lager snö hinner lägga sig där plötslig lek blivit allvar. En ödslig stillhet råder, som när villebrådet upptäckt jägaren, det hörs en stilla viskning. Är vi vänner eller vill du något annat? Ömtåligt närvarande men utan vädjan eller inställsamhet. Bara troskyldigt vad är jag och vem är jag för dig? Denna eviga fråga för alla levande. Vem blicken riktar frågan till får vi aldrig veta.

Annons

Imenella Mohamed

Artisten Imenella Mohamed står för februari månads bild.

Imenella Mohamed i Sagolika kvinnor 2022

The princess. Blicken smeker som attityden övertygar. Kronan bär hon självsäkert oblygt utan manér eller koketteri. Känslan jag är vacker och jag vill överösa dig med mina strålar, det är inte för att pleasa, dig eller någon annan, mer för att berätta att sagan är sann och jag övertygar genom mina handlingar och ord. Vill du ha min respekt får du lyssna på min text. Texten handlar om dig och om mig. Vi har inte samma, vi är inte samma, rör oss på olika plan, är en del av något större. Att vara öppen för tankar och idéer att samtal är bra. Men en sak är klar, systrar lyssna inte på orimliga krav.

Annons

Caroline Seger

Fotbollsspelaren Caroline Seger pryder mars månad.

Caroline Seger i Sagolika kvinnor 2022

Den osårbara men inte odödliga. Modig och tapper som ledare driver du dina systrar i fält, ja då för en kort kort stund. Achilles häl gör sig påmind. Ni förlorar denna gång. Ett öde liksom orättvisan är. En enda gång besegrad och utan guld. En ömmande punkt. Hur svårt du än må ta det, du är ändå alltid samma som gudalik även i stunder av besvikelse får oss andra att lova varandra att inte ge upp. Din blick och glöd sprider likt hettan mod där någon annan sviktar, rusta, kämpa, älska, höj din röst, så ska vi ropa att tillsammans kan vi segra igen!

Annons

Linda-Marie Nilsson

Influencern och kroppsaktivisten Linda-Marie Nilsson porträtterar juni månad.

Linda-Marie Nilsson i kalendern Sagolika kvinnor 2022

Mossa, mjukt och ömt dina fötter sätter spår. Ömtåligt vinden formar böljande ditt hår, dock locken, en liten, fukten håller ringlande kvar. Vad gör du här i slänten, varför är din blick så allvarlig mjuk klok och klar. Syns att dina steg vet sin väg ner och bort härifrån, men blott dina läppar kunde säga vart. Så nyfiken får dock vänta. Varför detta halvätna äpple dröjer kvar är gåtan som aldrig får ett svar.

Annons

Övriga kalendermånaderna pryds av Sissela Kyle (april), Kayo Shekoni (maj), Meta Velander (juli), Zinat Pirzadeh (augusti), Helena Bergström (september), Anja Lundqvist (oktober), Lill Lindfors (november) samt Felice Jankell (december).

Därtill porträtteras även Bianca Kronlöf som ”tänkaren”, och Lena Endre som ”änglakristaller”.

Bianca Kronlöf i kalendern Sagolika kvinnor 2022

Här kan du köpa kalendern Sagolika kvinnor 2022

För att se alla bilder och beställa kalendern, spana in Caroline Roosmarks hemsida. Där kan du också läsa mer om Fryshusets Barn till ensamma mammor.

Foto: Caroline Roosmark

Bildtexter/motiveringar: Caroline Roosmark

Annons