Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Sandra Mastio svårt skadad i hästolycka – berättar nu

06 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografInstagram, TT.
Sandra Mastio blev ett välkänt ansikte i Sverige när hon vann Sveriges mästerkock 2015.
Men 2020 höll det på att gå riktigt illa, när hon var med om en svår olycka som fortfarande påverkar henne.
– När du kommer en centimeter från själva döden, mitt framför ögonen på din tioåriga dotter, ja, då sätter det sina spår, säger hon till Amelia.
Annons
Så hanterar du trauma efter en olyckaBrand logo
Så hanterar du trauma efter en olycka

Skånska krögaren Sandra Mastio, 43, tog svenska matentusiaster med storm när hon 2015 vann TV4:s kocktävling Sveriges mästerkock. Vinsten ledde till att hon fick släppa kokbok, och att hon i dag är känd för sina pizzor på restaurang Mastio i Malmö.

Men några år efter framgångarna i det populära tv-programmet höll det på att gå riktigt illa för Sandra Mastio, och följderna av händelsen är fortfarande något krögaren lever med varje dag.

Sandra Mastio 2015.
Sandra Mastio 2015.

Det var under en semestervecka på Österlen 2020 som Sandra, en engagerad hästtjej sedan barnsben, begav sig ut på en ridtur tillsammans med sin 10-åriga dotter. Men när de två nästan var tillbaka där de började gick allt fel – hästen reagerade på ljudet från ett trasigt elstängsel och skenade ut på ett fält, och Sandra flög av när hästen väjde tvärt åt sidan. Sandra landade på huvudet, och det är det sista hon minns från olycksdagen.

Annons

Drabbades av hjärnblödning

Trots att det var ute på landsbygden fanns det en ambulans i närheten, och Sandra Mastio kunde snabbt få läkarvård. När hon vaknade upp från sin medvetslöshet låg hon på en bår med huvudet fasttejpat, och kördes i ilfart till sjukhuset. Läkarna kunde snabbt konstatera att kocken drabbats både av en kraftig hjärnskakning och en hjärnblödning, trots att hon burit hjälm.

– Efter tre dagar fick jag komma hem, men den första månaden låg jag i ett mörkt sovrum och pendlade mellan vakenhet och sömn. Jag var helt blåslagen, hade blåtiror och trasig läpp. Men det kändes oviktigt, jag levde ju, säger Sandra Mastio till Amelia.

Vägen tillbaka efter den svåra olyckan, som hade kunnat kosta Sandra livet, blev lång. Hon upplevde att hon hade svårt med perceptionen, alltså hur hon upplevde avstånd till saker runt sig, och att hon drabbades av hjärntrötthet.

– Jag minns att jag tänkte att jag ser att du står där och pratar, men jag fattar inte vad du säger. Jag tog upp det här med min läkare som förklarade att alla ljud måste avkodas inne i hjärnan, så när hjärnan inte orkar mer så blir det rappakalja, säger hon till tidningen.

Annons

Sandra Mastios tacksamhet för livet

I dag har Sandra Mastio kommit långt i sin återhämtning, men hjärntröttheten påverkar henne fortfarande, och hon har också fått sämre minne. Samtidigt är kocken tacksam över att hon klarat sig så bra. Hon har fått en ny uppskattning för livet, säger hon till Amelia.

– Jag är mer luststyrd nu än tidigare. Självklart har jag alltid vetat att jag en dag ska dö, men när du kommer en centimeter från själva döden, mitt framför ögonen på din tioåriga dotter, ja, då sätter det sina spår. Då inser du att du inte kan vänta på sen, för sen kanske aldrig kommer. Jag måste leva nu

Annons