Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sanningen bakom Jessica Anderssons starka budskap – efter trasiga barndomen

06 feb, 2021 
AvJessica Rådne
Fotograftt
jessica andersson
”Lys upp världen för oss”, sjöng Jessica Andersson i sitt bidrag under årets första direktsända deltävling i Melodifestivalen. Här är den starka innebörden av texten, efter sångerskans egen svåra uppväxt.
Annons
Här är årets programledare för MelodifestivalenBrand logo
Här är årets programledare för Melodifestivalen

Jessica Andersson, 47, trodde inte att hon skulle få uppleva sin 20-årsdag. Som maskrosbarn till två missbrukande föräldrar fick hon tidigt höra att hon själv skulle gå samma öde till mötes.

Mot den här bakgrunden fick hennes bidrag Horizon i Melodifestivalens första deltävling på lördagen en ännu starkare mening.

Christer Björkmans ord om Jessica Anderssons uppväxt

We were kids/Vi var barn

Always running/Alltid på språng

Came from nowhere/Kom från ingenstans

Try’na make it big/Försökte slå igenom

We were kids/Vi var barn

Nothing could stop us/Ingenting kunde stoppa oss

We built this monster so we can make it here/Vi skapade detta monster för att ta oss hit

Så lyder de inledande textraderna i Jessica Anderssons bidrag i Melodifestivalen 2021. Jessica som tävlat sju gånger tidigare och alltså är en riktig veteran i sammanhanget har själv beskrivit sitt bidrag i dessa ord:

– Låten är pampig och hoppfull. Den är en utmaning att sjunga. Jag provlyssnade på en hel del låtar inför Melodifestivalen, och många var jättebra, men när den här kom drabbade den mig på ett sätt som ingen av de andra. Jag älskar den.

Annons

När programledare Christer Björkman presenterade Jessicas nummer under fredagens generalrepetition påpekade han just att Jessica som själv haft en tuff uppväxt önskade att hennes låt skulle kunna skänka hopp till andra.

Berättade om uppväxten i biografi

Bakom låten står låtskrivarna Christian Holmström, Jesper Jakobson, Fredrik Kempe, David Kreuger och Markus Lidén. Den som kan sin Jessica kan förstå varför just denna sång om hopp och ljus talade till henne. Hon har själv berättat om sin tuffa uppväxt i boken När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var av journalisten Lena Katarina Swanberg.

I en intervju med Allas 2015 sa Jessica:

– Mina föräldrar hade problem med alkohol under hela min uppväxt. Pappa har visserligen aldrig knarkat, såvitt jag vet, men det gjorde mamma.

Jessica har två äldre helsyskon och två halvsyskon på mammas sida. Hela barnaskaran omhändertogs och skingrades till olika fosterhem när Jessica var 10 år gammal.

Annons

– Jag gjorde kraftfullt motstånd, så det var inte fosterföräldrarnas fel att det inte fungerade. Jag fick helt enkelt panik över att inte få vara hos mamma. Jag skulle ju rädda henne. Hon skulle gå under utan oss. Det hade hon ju sagt. Och så saknade jag mina syskon något alldeles oerhört, sa Jessica till Allas då.

”Känslomässigt skör”

I en intervju med schlagerbloggen Escpanelen.se förklarar Jessica sångens innebörd ytterligare, och att hon nu riktar sig till alla som påverkats av coronapandemin.

– För mig handlar den här låten om att ta sig ur det här mörkret och lyfta blicken och se att det kommer att vända, det kommer att bli bättre. Jag blev så påverkad av det och vill förmedla till alla som sitter hemma och känner hopplöshet just nu, säger hon.

– Som många andra är man lite mer känslomässigt skör efter det här året och Horizon träffade mig rätt i hjärtat.

LÄS MER:

Annons