Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

SATC-stjärnan Kim Cattrall om varför hon valde att inte skaffa barn

16 dec, 2021 
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
Fotograftt
Skådespelaren Kim Cattrall förklarar nu om när och varför hon tog beslutet att inte skaffa några barn.
”Mitt jobb har alltid varit min bas för att kunna känna mig självständig och fri”, säger hon bland annat.
Annons
TV: Skådespelarna I Sex and the City då och nu – se skillnadernaBrand logo
TV: Skådespelarna I Sex and the City då och nu – se skillnaderna

Sex and the City-stjärnan Kim Cattrall, 65, var 41 år när hon bestämde sig för att inte skaffa barn.

”Jag hade blivit ett experiment”

När hon tog beslutet var Samantha Jones-skådisen lyckligt nygift med, den numera ex-maken, musikern Mark Levinson, och samtidigt började succén med tv-serien SATC.

I en intervju med Womens Prize for Fiction Podcast från förra året förklarade hon att passionen för hennes jobb var mycket större än ett moderskap. Därför valde hon bort barn.

– Det var liksom 1998, och jag hade blivit någon form av ett experiment ifall vi skulle testa på att skaffa barn, säger hon i intervjun och menar på att IVF-utvecklingen inte kommit lika långt som idag.

– Jag och min partner hade varit tvungna att ha sex vid specifika tider... Och det fanns liksom inte en chans hade jag hade klarat av det på ett hälsosamt, känslomässigt, rimligt och fysiskt bra sätt samtidigt som jag arbetade 19 timmar per dag.

Annons

– Jag var alltså 41. Och, jag kände att jag var tvungen att ta ett beslut då för att jag skulle må bra. Jag älskar ju att arbeta, mitt jobb har alltid varit min bas för att kunna känna mig självständig och fri.

Kim Cattrall om kvinnors roll då och nu i filmbranschen

I intervjun förklarar Kim Cattrall också att det där i slutet på nittiotalet var svårt för henne som kvinna och 40-plus att få jobb i branschen. Vilket var en av grundstenarna i hennes beslut.

– Så tanken av det, samtidigt som att mängden manus som skickades till mig typ halverats, eftersom jag inte längre ansågs vara en ung kvinna... Alltså, mina roller togs ju över av den ena unga tjejen efter den andra. Så såg det ut.

– Men idag är det ju bra att kvinnor skriver roller för kvinnor, och nu finns det fler roller för kvinnor i 60-årsåldern. Men då, efter att ha landat en så bra roll i Sex and the City, som egentligen inte i början, men kom att bli en väldigt så feministisk serie. Speciellt min karaktär som hade en så feministisk ståndpunkt gällande sin sexualitet.

Annons

– Då började jag tänka, och grubbla över om jag verkligen skulle orka med, fortsätter hon och menar alltså att ta läkarhjälp för att bli gravid.

Kim Cattrall: Då tog jag beslutet att inte skaffa barn

– Jag landade väl i att jag visst skulle kunna klara av att göra allt som läkaren bad mig att göra, oss att göra. Vi kan göra allt till punkt och pricka. Men det skulle inte behöva betyda att jag skulle kunna behålla graviditeten, och det hade varit så hjärtekrossande.

– Det har jag ju gått igenom. Så jag valde min hälsa.

– Jag hade ju heller aldrig spelat in en serie förut, endast filmer. Så allt var väldigt överväldigande, och väldigt kul. Jag älskade det, du vet, man är på ett nytt ställe i livet och allt var verkligen spännande.

– Så jag tog beslutet att jag inte skulle ha några barn.

Se också: 5 saker du inte visste om Kim CattrallBrand logo
Se också: 5 saker du inte visste om Kim Cattrall
Annons