Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Sex gånger Mark Levengood har slagit huvudet på spiken

04 jul, 2022 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
Mark Levengood har blivit känd för sina smarta insikter och tankar om livet, och har till och med släppt böcker på ämnet.
Det är inte sällan som något Mark Levengood sagt fått oss att känna ”hm, det där stämmer verkligen”.
Här är sex gånger medieprofilen slagit huvudet på spiken.
Annons
Beyoncés 5 mest inspirerade citatBrand logo
Beyoncés 5 mest inspirerade citat

Tålamod gör färre till idioter

”Tålamod. Det är viktigt. Det behövs som världen ser ut. Min mormor brukade alltid säga ”en sak ska du veta Marko lilla – idiotens mor är alltid gravid”. Det är så. Vi är omgivna av folk som är mer eller mindre dumma i huvudet, och det är hemskt lätt att irritera oss på dem alla i turordning, det är jättelätt. Men om man skruvar in tålamodet i sig själv, så kommer du märka att ju lugnare du blir desto färre är idioterna omkring dig. Då inser du att hm, det kanske var jag som var idioten.”

Tiden läker inte alla sår

”Tiden läker inte ett skit. Har vi tur så kan vi lära oss leva med ärren. Det bästa sättet att hjälpa en människa är att lyssna.”

Få kärleken att hålla

”För att behålla kärlek måste man fortsätta att ha hemligheter för varandra. Kärlek är att sträva efter förändring. Kärlek, det är det som verkar när man inte orkar älska varandra längre.”

Annons

Vikten av humor

”Vår finländska humor är ganska svart. Genom två världskrig och mycket annat elände är det ett verktyg vi utvecklat för att vi behöver det. Som när min morfar dog vid 89 års ålder. Min jättesentimentala moster ville skriva ”varför?” i dödsannonsen. Men min mamma sa ”nej vi skriver så här i stället: ’varför inte?’” – om läget är låst vänder vi på perspektivet. Då öppnar sig en ny dörr.”

Hjälp andra för att må bättre

”Lättaste sättet att må bättre är att hjälpa andra människor. Om jag till exempel hjälper en tant med kassarna uppför trappan, så säger hon ”det var rysligt snällt”. Och då mår jag mycket bättre.”

Acceptera bristen på kontroll

”Acceptera att vi inte riktigt kan styra våra liv. Yngre människor i dag verkar födas med en stadig plan för hur deras liv ska bli. Jag minns inte att vi var lika målinriktade. Man hoppades väl få tag i nåt slags jobb i framtiden och gifta sig med någon inte alltför hemsk. Men livet blir mycket mer intressant om man inte försöker styra det. Låt gå, låt Gud!”

Annons