Slå på ljud

Skådespelaren Elliot Page, 33, hette tidigare Ellen Page, och slog igenom stort i rollen som gravid tonåring i indieklassikern Juno. Nu har han kommit ut som transperson, och berättar på sociala medier att han bytt namn till Elliot Page, och att han som ickebinär har han och hen som pronomen.

”Jag vill dela med er att jag är trans, mina pronomen är han/dem och mitt namn är Elliot. Jag känner mig lycklig över att skriva detta. Att vara här. Att ha kommit fram till den här platsen i mitt liv”, skriver han i sitt öppna brev på sociala medier.

Samtidigt som han känner sig lycklig över att ha hittat rätt i livet, och är glad över att stöttas av sin fru, så erkänner Elliot Page att han är rädd för att bli utsatt för hat och hot – en verklighet för många transpersoner världen över.

”Statistiken är ofattbar. Diskrimineringen av transpersoner är utbredd, smygande och grym, vilket resulterar i fruktansvärda konsekvenser”, skriver han.

Elliot Pages stöd till andra transpersoner

Han skickar också sitt stöd till personer i samma sits som han själv, och alla de som får utstå just diskriminering för att de valt att vara sig själva. Elliot Page, som redan har varit väldigt engagerad i HBTQ-frågor innan han kom ut som transperson, skriver att han kommer jobba för att få tillvaron bättre för transpersoner.

”Till alla transpersoner som utstår trakasserier, självhat, skällsord och våldshot varje dag: Jag ser dig, jag älskar dig och jag ska göra allt jag kan för att göra den här världen bättre”, skriver han.


Läs mer:

Shima Niavarani avslöjande om kärleken – bryter tystnaden efter David Hellenius ord

Okända Wahlgrens-brodern Peters karriär utanför rampljuset

Jon Henrik Fjällgren och Maret har brutit upp – en månad innan dottern föddes