Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Skansen-Jonas om hälsan: ”Då hade jag inte överlevt”

02 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografTim Aro/TT
Skansen-Jonas Wahlström lämnar ett tufft år bakom sig.
Inte bara för att Skansen hamnade i blåsväder i samband med flertalet djurrymningar – också för att han återhämtat sig efter en hjärtoperation.
Annons
Fem snabba med Sanna NielsenBrand logo
Fem snabba med Sanna Nielsen

Den svenska djurvetaren tillika grundare och ägare av Skansen-Akvariet Jonas Wahlström, 71, har blivit känd som Skansen-Jonas för svenska folket under de senaste 50 åren.

Han hyser stor kärlek till alla djur, men tycker om att chocka, när han besöker diverse tv-studior, genom att ta med de mest skräckinjagande exotiska varelserna.

I en ny intervju med tidningen Allas berättar han att han fick ett årskort av sin mormor till Skansen. Den då åttaåriga Jonas älskade att skolka från skolan för att besöka djurparken och hjälpa djurvårdarna som jobbade där.

Vid 22 års ålder hyrde han Skansens gamla aphus, som skulle stängas, och öppnade Skansen-Akvariet tre år senare, 1978. Resten är, som man säger, historia!

Annons

Skansen-Jonas hälsokamp: ”Då hade jag inte överlevt”

Men sedan ett par år tillbaka är Jonas i färd med successivt att lämna över verksamheten, som han kallar för sitt livsverk, till dottern Ana. Han är ju trots allt sex år över folkpensionsåldern i dag.

Han berättar vidare för tidningen att förra våren kantades av allvarliga hälsobesvär. Så till vida att han faktiskt kunde ha mist livet.

– Jag drabbades av blodförgiftning, streptokocker och hjärtsäcksinflammation. Allt på samma gång. Jag fick 40 graders feber och vatten i lungorna. Om jag inte hade åkt in till sjukhuset, då hade jag inte överlevt, förklarar han.

Streptokocker, som är en väldigt smittsam bakterie, hade satt sig på hjärtklaffen. Detta åtgärdades med en hjärtoperation då Jonas fick en ny hjärtklaff från en kalv. Han fick även flertalet mindre blodproppar, men dessa lämnade lyckligtvis inga bestående besvär.

Jonas Wahlström med dotter Ana på Skansen-Akvariet år 2020.
Jonas Wahlström med dotter Ana på Skansen-Akvariet år 2020.

I dag är Skansen-profilen helt återställd, men han har fått berättat för sig om den tuffa tiden han tillbringade på sjukhuset, när han inte var riktigt klar i huvudet.

Annons

– En natt vaknade jag, gick ut i korridoren och ville lämna sjukhuset för att lägga pengar i P-automaten. Sjuksköterskan påpekade att jag inte hade kommit dit med bil, men jag insisterade att jag skulle ut till min Ford. Jag har aldrig ens ägt en Ford. Hon frågade vad jag hette och jag svarade att jag inte visste. Och så frågade hon vad kungen i Sverige heter och jag svarade: ”vilken jäkla kung?”

Hustrun Christinas stöd efter tuffa hjärtoperationen

Återhämtningsprocessen har varit lång, men Jonas har hela tiden haft en viktig person vid sin sida som stöd: Christina, hans stora kärlek i livet sedan drygt 40 år tillbaka.

De träffades för första gången när Christina arbetade som reporter på Expressen, för vilken hon skulle skriva ett reportage om det nya akvariet på Skansen. Efter intervjun delade de två en middag tillsammans och så var kärlekssagans första blad var skrivet.

Jonas Wahlström och hustrun Christina Ollén år 2015.
Jonas Wahlström och hustrun Christina Ollén år 2015.

Jonas berättar vidare hur noga hustrun tagit på läkarnas ord till honom att ”ta det lugnt”.

– Jag har inte behövt anstränga mig gällande att diska, tvätta eller städa sedan jag kom hem från sjukhuset. Min fru är rädd om mig, säger Jonas och skrattar.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons