Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Skönhetsikonerna de senaste hundra åren – så har de sett ut

22 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ideal och utseendetrender kommer och går, och har förändrats radikalt sedan början av 1900-talet.
För varje årtionde finns det kvinnor som har förkroppsligat skönhetsnormen och blivit tidlösa ikoner.
Här är de kända stjärnorna som varit våra stora ideal de senaste hundra åren!
Annons
TV: Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett utBrand logo
TV: Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett ut

1910-tal: Camille Clifford

I början av 1900-talet var timglasfiguren det mest eftersträvansvärda, och när illustratören Gibson letade efter kvinnor att måla av till magasinen han jobbade för hittade han skådespelaren Camille Clifford. Hennes smala midja blev idealet alla strävade efter, och bilderna på henne spreds vitt och brett.

Annons

1920-tal: Josephine Baker

Den franska dansaren, sångaren och skådespelaren Josephine Baker blev ikonen för det glada 20-talet, där kvinnlig frigörelse låg i fokus. Hon hade korta frisyrer och emellanåt provokativa kläder och starkt färgat smink. Baker var gatudansare från 13 års ålder och hyllades av både Pablo Picasso och Ernest Hemingway, samt var vän med Grace Kelly.

1930-tal: Greta Garbo

Svenska Hollywood-stjärnan Greta Garbo blev 30-talets ikon, när man rörde sig tillbaka mot en mer lågmäld och kvinnlig idealbild. Garbo var höjden av mystik och förkroppsligade den svala kvinnan med tunna ögonbryn, blek hy och ett allvarligt lynne. Stjärnan drog sig tillbaka från Hollywood bara 35 år gammal, och cementerade legenden runt sig själv.

Annons

1940-tal: Rita Hayworth

På 1940-talet blev det populärt för kvinnor att bära kostym, antingen med byxor eller kjol till – där kjolen slutade precis under knät. Ögonbrynen växte till sig efter det tidigare tunna idealet, och blev mer naturliga. En som hade ögonbryn för 40-talet var skådespelaren Rita Hayworth, som blev en av årtiondets stora ikoner och förebilder.

1950-tal: Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, in a publicity shot for THE ASPHALT JUNGLE, 1950.

På 1950-talet var timglasfiguren tillbaka ordentligt – kvinnor skulle vara kurviga med bröst och höfter. En som hade drömkroppen i mångas ögon var den blonda skådespelaren Marilyn Monroe, som än idag räknas som världens vackraste kvinna genom tiderna av många.

Annons

1960-tal: Sophia Loren

På 1960-talet blev Twiggy-trenden stor – kvinnliga modeller skulle vara väldigt smala, raka och pojkaktiga till utseendet. En som gick emot det helt var italienska skådespelaren Sophia Loren, som trots det – eller tack vare det – fortfarande räknas som en av 60-talets stora skönhetsikoner. För Sophia handlade det dock mindre om utseende och mer om att vara speciell.

– Skönhet är inte viktigt. Du måste vara intressant, något som är annorlunda mot andra människor.

Annons

1970-tal: Diana Ross

70-talet var årtiondet för disco och dekadens – stort hår, utsvänga byxor, tunna ögonbryn och glansiga läppar. En av årtiondets stora ikoner var helt klart artisten Diana Ross, som både hyllades för sitt artisteri och sin look.

1980-tal: Madonna

När Madonna slog igenom i början av 80-talet var hon en banbrytande rebell som fick miljontals tonårsstjejer världen över att klä sig som henne och mima med i hennes låtar. Hon visade att kvinnor inte behövde anpassa sig och vara klassiska feminina och oskyldiga, och tog ut svängarna både i sin stil och sitt uttryck. Madonna fortsatte vara en ikon långt därefter, men 80-talet var i mångas ögon hennes höjdpunkt.

Annons

1990-tal: Winona Ryder

Amerikanska skådespelaren Winona Ryder slog igenom precis när den androgyna grungestilen blev stor, och den korta och tunna stjärnan blev idealet för många. Med sin bleka hy, stora rådjursögon och kortklippta frisyrer var Winona en av 90-talets mest eftertraktade kvinnor, och än idag ikoniseras Ryders 90-talsstil.

2000-tal: Angelina Jolie

I början av 2000-talet skulle du gärna vara atletisk och kurvig – stjärnor som Britney Spears och Jennifer Lopez visade upp sina sexpack i musikvideos, och alla bar låga jeans och magtröja. När Angelina Jolie spelade Lara Croft i Tomb raider tränade hon stenhård i åtta månader och fick bära protesbröst, men rollen gjorde också Angelina till ikon. Skådespelarens fylliga läppar, mörka hårsvall och ”bad girl”-image gjorde att hon år efter år ansågs vara 00-talets vackraste kvinna.

Annons

2010-tal: Kim Kardashian

Deras storhet har varit hett omdebatterad, men det går inte att komma ifrån hur hela familjen Kardashian, och med Kim i spetsen, har påverkat skönhetsidealen för en hel generation. Under 10-talet har rumpans storlek och form blivit viktigare än brösten, och hellre än att vara pinnsmal ska man ha en atletisk timglasfigur med pinnsmal midja, breda höfter och välformad rumpa. Kardashian avslutade 10-talet med att dra trenden till sin spets på Metgalan 2019, när hon kom klädd i en skapelse av Mugler där hennes midja var så hårt åtsnörad att hon inte kunde sitta i klänningen.

Se också: Hollywoodstjärnorna som började sin karriär med skönhetstävlingarBrand logo
Se också: Hollywoodstjärnorna som började sin karriär med skönhetstävlingar

Källa: Brightside.

Annons