1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

(1:31)

Få personer har gjort sådant avtryck på svenska barnprogram som skådespelaren Staffan Westerberg, idag 87 år. Alla som växte upp under 70-talet minns hans surrealistiska barnprogram Vilse i pannkakan, som när det kom 1975 skapade stora rabalder. När han sedan följde upp succéerna med Lillstrumpa och Syster Yster samt julkalandern Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus cementerade han sin ikonstatus som barnprogramsmakare. Han har också anklagats för att ha "förstört en hel generation” med de speciella programmen.

Staffan Westerberg i Vilse i pannkakan.

HANS RUNESSON / TT

Även om Westerberg i många år jobbat på Dramaten, Stockholms stadsteater och Teater Brunnsgatan fyra är det än idag många som främst förknippar hon med strumpfigurerna.

Det är något sensuellt med en strumpa och den är också rolig. Jag tycker om att använda mig av bruksföremål som är slitna, kanske är det hål i dem. En strumpa kan också sättas på fingrarna och bli en figur ganska snabbt utan att man behöver tänka så mycket. Det finns ett hjärta i det, en direkthet, har Staffan Westerberg sagt i en intervju med Svenska Dagbladet.

Ville aldrig ha egna barn

Trots att han gjorde så många älskade barnprogram, så har Staffan Westerberg själv aldrig varit intresserad av att skaffa egna barn. Att göra barnprogrammen har varit nog för honom.

– Jag tror att jag vill vara barnet själv, sa han i en intervju med Aftonbladet 2001.

I samma intervju från 2001 kom Staffan Westerberg också ut offentligt som homosexuell. Då hade han redan varit tillsammans med kärleken hans i många år. Paret träffades på 80-talet och är idag gifta.

– Jag skulle precis gå hem och då satt han där, Hans. Att vara homosexuell har aldrig varit ett problem för mig. Men innan honom hade jag bara korta förhållanden. Jag minns att det var som att hitta sin storebror. Det fanns en slags likhet – en ljusgestalt med kärlekens flaxande vingar, berättade Staffan Westerberg i Svenska Dagbladet 2014.

Staffan Westerberg och maken bor nu i Uppsala, och efter att ha gjort sin sista skådespelarroll 2014 verkar 87-åringen nu ha pensionerat sig.

Staffan Westerberg med en av sina strumpfigurer 2018.

Staffan Lwstedt/SvD/TT

Mer läsning

Femina