Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Stellan Sundahl dog mitt under tv-succén

21 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Stellan Sundahl blev folklig med tv-program som Femettan, Uppåt väggarna och Helt apropå.
Men mitt under inspelningarna av det omåttligt populära Snacka om nyheterna gick komikern snabbt och tragiskt bort.
Annons
Sven Melander åter drabbad av cancerBrand logo
Sven Melander åter drabbad av cancer

Komikern och medieprofilen Stellan Sundahl inledde sin karriär på Sveriges radio i Malmö redan på 70-talet, när han tillsammans med Gunnar Bernstrup medverkade i Byteskomik.

Efter några år i radio gick Stellan vidare till tv, och det är främst för de programmen han fortfarande är ihågkommen. Mellan 1985 och 1992 sändes Helt apropå, ett satirprogram som fick kultstatus. Tillsammans med kollegerna Elizabeth Banke, Fritte Friberg, Lotta Thorell och Kryddan Peterson underhöll Stellan Sundahl miljonpublik på SVT med vassa politiska skämt.

– Vi var väldigt pålästa på både svensk och internationell politik. Det här var när Reagan var president, och sedan Bush den äldre. Vi gjorde satir av Kuwaitkriget. Vi kände att vi behärskade våra ämnen, har Fritte Friberg berättat för Kvällsposten.

Annons

Mest folkkär blev Stellan Sundahl dock som programledare för humorprogrammet Snacka om nyheter, som han prisades för under 90-talet.

Hastiga bortgången – mitt under inspelningarna

Men mitt under framgångarna så tog Stellan Sundahls resa plötsligt slut. Den 22 februari 1999 föll han ihop av en hjärnblödning i sitt hem, och hittades avliden. Han blev 52 år gammal. När Stellan gick bort var han mitt uppe i inspelningen av den senaste säsongen av Snacka om nyheter – och bara dagen före hans bortgång hade det senaste avsnittet setts av över två miljoner tittare. Stellan lämnade efter sig hustrun Goldi och deras tioåriga dotter.

Efter komikerns hastiga och oväntade bortgång fick Sven Melander ta över som programledare för Snacka om nyheter, samtidigt som det också blev starten för Hipp hipp med Anders Jansson och Johan Wester.

– När Stellan gick bort ganska hastigt och olustigt så frågade Sverige Television ”har ni något ni skulle vilja göra”. Då plitade vi ner det och gjorde ett provprogram som hette Jalla jalla som blev väldigt omtyckt och kändes jättebra och så fick vi göra Hipp hipp efter det, har Anders Jansson berättat i podcasten Tv-fabriken, skriver Expressen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons