Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Stjärnbagaren Sébastien Boudet ryter ifrån mot färdiga baguetter

28 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografClaudio Bresciani/TT
Sébastien Boudet
Kändisbagaren och tv-profilen Sébastien Boudet har starka åsikter om mat, och slår nu ett slag för varje persons ansvar att köpa mat som världen mår bättre av.
I en intervju i Morgonpasset i P3 säger han bland annat att man ska välja bort baguetter som gräddas i matvarubutiker.
– Vi har ett ansvar. Vi kan inte bara moffa i oss saker bara för att det är gott, säger han i intervjun.
Annons
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukterBrand logo
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukter

Kändisbagaren Sébastien Boudet, som är med i Dessertmästarna på Kanal 5 och ofta gästar Nyhetsmorgon i TV4, brinner för att svenska folket ska äta mer mat som är bra för omvärlden. Boudet tycker det är dags att människor börjar reflektera över vad de köper för mat, och hur det påverkar personer i andra länder.

I en intervju i Morgonpasset i P3, får han frågan om vanligt bröd från affären.

– Baguetter som de gräddar i butiken, får man tycka de är goda, undrar programledaren David Druid.

– Får, får, får, man får göra vad man vill. Däremot kan jag berätta för dig hur den här baguetten görs. Och vad den innebär, och hur dålig den är. När du vet det kan du välja bort den, säger Sébastien Boudet i programmet.

Annons

Han påpekar också att billig choklad är något man borde undvika att äta, då personerna som plockat kakaobönorna kanske inte får den utbildning de ska.

– Den här billiga chokladen är också god, som kanske är plockad av barn som inte får gå till skolan. Men är den bra för det? ”Men den är god, den smälter i munnen”, ja men det är ett barn som inte får gå i skolan, utan i stället för stå och hjälpa sin familj för att kakaobönan säljs för två kronor kilot. Hur god är den då, undrar han i radio.

Tv-profilen Sébastien Boudet: Vi kan inte bara moffa

Sébastien Boudet tycker att man måste tänka på hur maten man äter både påverkar en själv, men också ens omvärld.

– Det här är ett nytt sätt att tänka på mat. Man tänker på insidan, vad maten gör med mig, och sen måste jag tänka på vad maten gör med allt annat utanför. Vi har ett ansvar. Vi kan inte bara moffa i oss saker bara för att det är gott. Den här tiden är över, det kan man inte göra längre.

Annons

I kommentarsfältet på radioprogrammets Instagram, där man har publicerat ett klipp från intervjun, är det dock många som påpekar att det kan vara en ekonomisk fråga – rättvisemärkt och kravmärkt mat är dyrare.

”Håller med. Men det är också överklassen förunnat att kunna välja. Jag odlar mina grönsaker själv och köper kött av grannen men det kostar. Har full sympati och förståelse för småbarnsföräldrar, studenter och låginkomsttagare som måste välja baguette på Ica och inte hos Sebastien på söder”, skriver en person.

Annons