skandaler från esc
Så har det gått för Sverige i Eurovision
1:08

Efter reklamen: Så har det gått för Sverige i Eurovision

(1:08)

Slå på ljud

År 1956 hade Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne premiär, den första upplagan någonsin av det som idag heter Eurovision Song Contest. Genom åren har vi kunnat följa tävlingen i direktsänd tv, och ibland har det inte gått riktigt som arrangörerna tänkt sig.

Vi har samlat åtta av de största skandalerna i festivalens historia här nedan.

Svenskarna vi glömt gjorde succé i Eurovision song contest

Björn Skifs glömmer bort texten

björn skifs 1978

Björn Skifs tappar orden i ESC 1978.

År 1978 tävlar Björn Skifs för Sveriges räkning i Frankrikes huvudstad Paris med låten Det blir alltid värre framåt natten. Han tappar bort sig i texten och börjar sjunga på ett hittepå-språk som påminner oss om svenske kocken i Mupparna. Björn har efteråt förklarat att han varit rädd för att annars bli diskvalificerad.

Sveriges låtskrivare fäller prisutdelaren

charlotte nilsson och Gert Lengstrand

Charlotte Nilsson med låtskrivaren Gert Lengstrand.

Charlotte Perrelli (då Nilsson) tog hem segern i Jerusalem 1999 med hitlåten Take Me To Your Heaven. När upphovsmännen Gert Lengstrand och ”Dille” Diedricson skulle ta emot prispokalen från artisten Dana International klev Lengestad på hennes klänningssläp så att hon föll omkull och drog med sig honom ned på golvet. Turbulensen var total.

Plumpa sexskämt om Carola Häggkvist

Silvia Night

Islands bidrag Silvia Night sexskämtade på svenska Carolas bekostnad.

År 2006 tävlade humorkaraktären Silvia Night för Island. Hennes skämt uppskattades dock inte av ESC:s deltagare eller arrangörer. Silvia Night påstod bland annat att Sveriges tävlande Carola Häggkvist hade legat sig till en plats i finalen. Komikern menade sig ha sett dåvarande schlagerchefen Svante Stockselius och Carola i full fart i en bil!

Fyra vinnare efter röstfiasko

esc 1969

Spanien, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike fick 18 poäng var och utsågs alla till vinnare av ESC år 1969.

I festivalens begynnelse hade varje land tio poäng var att dela ut. Ville de kunde de ge alla tio poäng till ett och samma bidrag. Detta ogenomtänkta poängsystem ledde till att man 1969 fick fram flera bidrag med samma poäng. Förvirringen var total och hela fyra vinnare utsågs. Året därpå bojkottade Sverige och en rad andra länder ESC med krav på bättring.

American Song Contest 2022: Allt om amerikanska Melodifestivalen

13-åring kammar hem allt

Sandra Kim

Sandra Kim var bara 13 år när hon vann 1986.

När Belgiska Sandra Kim vann med J'aime la vie 1986 påstods hon vara 15 år gammal – vilket är minimikravet för deltagande. I själva verket var hon bara 13 år. En skandal som hette duga!

Sabotör hoppar upp på scenen

jimmy jump på scenen

Sabotören i svart t-shirt tog sig upp på scenen under Spaniens bidrag 2010.

Under spanjoren Daniel Diges uppträdande 2010 inträffade en av de mest kända snackisarna. Den ökände sabotören Jimmy Jump tog sig upp på scenen och hoppade runt i nästan 20 sekunder innan vakterna fick tag på honom.

Lill Lindfors tappar kjolen

lill lindfors 1985

Lill Lindfors tappar kjolen (med flit) 1985 men vecklar snart ut en ny.

Programledaren Lill Lindfors tappar kjolen när hon agerar värd för tävlingen i Sverige 1985. Under några sekunder står hon generad på scen i trosor innan hon med några enkla grepp förvandlar sin blus till en långklänning. Allt var såklart noga planerat – i hemlighet. Nu mer finns det en klausul i Eurovision-reglerna som heter Lex Lindfors och går ut på att man inte får ändra någonting från genrep till sändning.

Azerbajdzjan anklagas för röstfusk

Azerbajdzjans bidrag

Färid Mämmädov tävlade för Azerbajdzjan 2013.

År 2013 hålls ECS i Malmö. Samma år riktas anklagelser om röstfusk mot Azerbajdzjan som enligt uppgift fått utländska röstgrupper att köpa simkort från olika operatörer och sedan rösta flera gånger om på landet. En utredning tillsätts efter tävlingarna, men man får inte fram tillräckliga bevis. Anklagelserna leder i vart fall att röstsystemet ändrats för att förebygga liknande fusk.

Foto: TT

Källa: ESC Panelen, Expressen

Mest läst