1:08

Efter reklamen: Så har det gått för Sverige i Eurovision

(1:08)

Slå på ljud

Det är ett ögonblick vi aldrig glömmer.

Eurovision Song Contest 1985 arrangerades i Göteborg efter Herreys seger i tävlingen med Diggi loo diggi ley året före. Uppdraget att leda den gigantiska tv-produktionen gick till artisten Lill Lindfors.

Tittfest: 11 OS-outfits vi minns (men försökt att glömma)

Hennes programlederi går inte att beskriva som något annat än en succé. Hon bjöd på humor och show kvällen igenom och briljerade med sina språkkunskaper. Samtidigt satte Lill Lindfors standarden för hur Eurovision ska ledas – bland annat var det första gången som sändningen inleddes med att programledaren själv sjöng.

Lill Lindfors gjorde succé som programledare för Eurovision 1985.

Anders Holmström / TT /

Kuppen som fick Europa att tappa hakan

Men det som fick hela Europa att tappa hakan var när hon klev ut på scenen innan omröstningen skulle starta och till synes fastnade med kjolen i scenografin.

Kjolen slets av Lill Lindfors stod plötsligt i trosor på scenen.

Allt var dock en kupp – iscensatt av Lill Lindfors själv och Christer Lindarw, som hade designat kläderna.

– Mitt personliga största Mellominne är väl när jag designade klänningen till Lill Lindfors som hon tappade, berättar han för Sveriges Radio.

Direkt efter att hon tappat klänningen spelade Lill Lindfors chockad. Men hon vecklade snabbt ut en dold klänning av tyget hon bar på överkroppen och fortsatte sitt uppdrag – återigen fullt påklädd.

Lill Lindfors klänning ramlade av i sändning.

Kamerareportage/TT

Planerna hölls hemliga

Nu berättar Christer Lindarw sanningen om hur kuppen gick till – och hur den hölls hemlig.

– En scentekniker satt ju bakom scenen vid den ramp där hon gjorde entré. Jag tajmade honom när han skulle dra i den här nylonlinan så när hon gick ut på scenen från den här rampen så sa jag "nu" och då drog han till och då rasade kjolen, berättar han för Sveriges Radio.

Kuppen var en överraskning för de allra flesta – även inom produktionen. Vid de officiella repetitionerna behöll Lill Lindfors klänningen på.

Jenny Strömstedts stilresa genom åren – 22 bilder du förmodligen inte sett förut

– Vi hade tränat på natten då alla hade gått hem, då repeterade vi det, säger Christer Lindarw.

Christer Lindarw låg bakom klänningen.

Naina Helen Jåma/TT

Reglerna ändrades efter kuppen

Kjolkuppen är utan tvekan ett av de mest minnesvärda svenska modeögonblicken och utan tvekan det som flest människor minns från Eurovision Song Contest 1985.

Men långtifrån alla älskade kuppen. Eurovision-chefen Frank Naef blev så upprörd att han såg till att ändra reglerna för hur tv-programmet skulle göras.

– Han som var chef för hela Eurovision då, han blev jätteförbannad. Det tog för mycket fokus från tävlingen, tyckte de. Så nu finns det en klausul i Eurovision-reglerna som heter Lex Lindfors där det står att man absolut inte får ändra någonting från genrep till sändning, berättar Christer Lindarw för Sveriges Radio.