Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Paulina Porizkova: Mina rynkor gav mig självförtroendet jag saknade

02 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografEvan Agostini
Paulina Porizkova var en av världens största supermodeller på 80-talet.
Nu ryter den 57-åriga profilen ifrån mot den föråldrade ålderismen i industrin.
”Jag får höra att mitt ansikte behöver 'fixas' som att det på något sett blivit 'fel' av att åldras”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.
Annons
Supermodellen Imans stilresa genom årenBrand logo
Supermodellen Imans stilresa genom åren

Supermodellen Paulina Porizkovas karriär etablerades på 80-talet. Under de nästkommande årtiondena skulle hon synas på otaliga magasinomslag och jobba med de hetaste varumärkena inom skönhet och mode.

På 2000-talet blev det glesare mellan modejobben och stjärnan provade på skådespeleri, gjorde författardebut och satt även i domarpanelen av tv-programmet Americas Next Top Model som expert under flera säsonger.

Nu är den tjeckiska modellen återigen aktuell i modevärlden, och det med en svensk koppling.

Den i dag 57-åriga profilen säger att hon vill förmedla ett viktigt budskap – att kvinnor är attraktiva, oavsett ålder!

Fick höra att hon behövde skönhetsopereras

I fjol släppte hon boken No Filter: The Good, The Bad and The Beautiful i vilken hon skildrar de tuffa modellåren och den komplexa synen på det kvinnliga åldrandet i industrin.

Annons

I boken behandlar hon bland annat yttre påtryckningar att genomgå skönhetsingrepp- och behandlingar. Hon skriver om en specifik händelse då en kirurg hade analyserat ett foto av henne och kommit fram till att hon behövde operera vissa områden.

Hennes respons var snabb och vass. Hon postade en selfie på sig själv i sociala medier där hon skrev:

”Det här är vad en äldre kvinna i offentligheten behöver handskas med. Jag får höra att mitt ansikte behöver 'fixas' som att det på något sett blivit 'fel' av att åldras.”

Under modellåren lät hon sig påverkas negativt av kommentarerna och mådde stundvis väldigt dåligt. Hon jämförde sig med andra och fick en väldigt skev självbild.

I dag har hon omfamnat sitt utseende och älskar sig själv.

– Allt med mig är bättre, men jag har rynkor, och det gör mig inte ful, sa hon i en intervju med Women's Wear Daily i höstas.

Vidare uppmanar hon andra att göra detsamma:

Annons

– Hylla det som du redan har. Kombinationen av min erfarenhet, åldrande, och mina förtjänade rynkor bidrar till hur jag ser ut. Jag har aldrig känt mig mer tillfreds.

Supermodellen Paulina är påpekar att det faktum att hon (äntligen) trivs med sig själv inte innebär att hon slutar ta hand om sig själv. Hon besöker fortfarande dermatologer, använder bra hudvårdsprodukter, äter bra och tränar. Skillnaden är att hon prioriterar att må bra, framför att se bra ut – även om de båda gr hand i hand.

Paulina Porizkova: Mina rynkor gav mig självförtroendet jag saknade

I början på år 2023 syntes hon pryda omslaget av modetidningen Vogue Scandinavia, iklädd en skir rosa klänning. Det är en självsäker och attraktiv kvinna med rynkor och grått hår som fotograferats för modetidningen. Det ser man inte varje dag.

Annons

I intervjun med tidningen berättar hon att skönhet inte har någon ålder och att det är omgivningen som borde arbeta på acceptansen snarare än att hon ska ändra på sig.

– Jag kan känna att jag representerar kvinnor i 50-årsåldern som ser ut sin ålder. Och jag känner djupt att vi kvinnor behöver mer representation, förklarar hon.

Paulina förklarar att hennes synliga ålderstecken, rynkorna framför allt, gav henne självförtroendet hon saknade under de tidiga modellåren. När hon befann sig på toppen av karriären.

Det gav henne också självförtroende att försöka ändra industrin för yngre generationer, genom att prata om öppet hur attraktiv och vacker en kvinna i 57-årsåldern kan känna sig.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons