Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Suzzie Tappers kamp mot Parkinsons – opererades

04 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med sitt band Suzzies orkester och låten Dansar i månens sken blev artisten och låtskrivaren Suzzie Tapper en riktig 80-talsikon.
Men på 90-talet tog hennes liv en dyster vändning, när stjärnan drabbades av Parkinsons sjukdom.
– Jag har gått igenom en hel del, har hon sagt till Expressen.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Suzzie Tapper, idag 64, slog igenom stort i hela landet med sitt bandet Suzzies orkester när de 1984 släppte sitt debutalbum Suzzies orkester. Många förknippar popgruppen, där Suzzie Tapper var sångare och låtskrivare, med hitlåten Dansar i månens sken som kom fyra år senare.

Bandet höll igång till mitten av 90-talet när de till slut gick skilda vägar. Några av bandmedlemmarna höll dock ihop – Suzzie och gitarristen Lasse Karlsson var också ett par privat. Det var när paret väntade sitt första barn tillsammans i slutet av 90-talet som Suzzie för första gången märkte att något kanske inte stod helt rätt till med hennes kropp. Kroppen kändes som att den hade träningsvärk, och smärtorna blev allt värre. Det var dock först efter födseln av hennes andra barn som hennes hand började skaka, och hon sökte vård på riktigt.

Annons

Läkarna hade först svårt att hitta vad som var fel med artisten – de undersökte tumörer, borrelia och tog ryggmärgstester. 44 år gamma kunde hon till slut få sin diagnos: Parkinsons sjukdom. Parkinson är en nervsjukdom som gör att hjärnan får svårt att kontrollera nervsignalerna som styr ens rörelser. Det resulterar i skakningar och svårigheter att röra sig.

Suzzie Tapper har varit väldigt öppen med sin kamp mot sjukdomen, och deltagit i flera dokumentärer på SVT där hon letat efter sätt att må bättre.

Suzzie Tapper inför Melodifestivalen 2008.

2008 var hon med och tävlade i Melodifestivalen med låten Visst finns mirakel, och hon har också turnerat med nostalgishower som Tillbaka till 80-talet.

Drabbades av tumörer

I en intervju med Expressen 2017 berättade Suzzie att hon tvingats operera bort en godartad tumör på sköldkörteln, och att läkarna hade hittat en till.

Annons

– Det verkar inte vara ett så svårt ingrepp men däremot ligger stämbanden väldigt nära. Risken att skada stämbanden är väldigt liten och de är medvetna om att jag sjunger, sa hon till tidningen.

Hon menade också att sjukdomskampen mot Parkinsons gjorde henne mer beredd på motgångar.

– Jag har ju andra problem och att jag har gått igenom en hel del gör att jag känner att jag kan gå igenom lite till.

Suzzie Tapper på Tillbaka till 80-talet förra året.

Efter att ha diagnostiserats med Parkinsons sjukdom blev Suzzie allt sämre, ända tills hon kunde få en pump inopererad som ger henne medicin mot sjukdomen – något som hjälpte henne att få sitt liv tillbaka.

– Det är fortfarande väldigt bra jämfört med innan. Förut hade jag hemtjänst varje dag, jag var ju rätt dålig. Det är lite upp och ner beroende på livet överhuvudtaget. Men jag är jätteglad att jag har den här pumpen. Det är som att att jag har fått ett nytt liv, sa hon till Expressen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons