Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Kändisarna som har barn tillsammans med kompisar

28 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografJonas Ekströmer/TT, Jimmy Wixtröm/Aftonbladet
Det finns många olika sätt att bilda familj på, och det blir allt vanligare att man tar hjälp av kompisrelationer för samföräldraskap.
Här är några välkända profiler och kändispar som tagit den vägen!
Annons
5 svenska kändisar som får barn 2023Brand logo
5 svenska kändisar som får barn 2023

I dag finns det många olika sätt att bilda familj på. Samföräldraskap med kompisar har blivit en allt mer populär lösning, för bland annat ensamstående personer eller samkönade par som vill ha barn.

Här är några av våra svenska kändisar som valt att bilda familj på det sättet.

Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal

Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal

Nyhetsmorgon-profilen Anders Pihlblad och Efter fem-profilen Henrik Alsterdal har varit gifta i drygt tio år. Under äktenskapet har de bildat familj och i dag har de två gemensamma barn: Nike och Erling.

Annons

– Vi har ju barnen varannan vecka, då vi har barn med två tjejkompisar, så när vi väl har barnen brukar vi försöka att inte jobba så mycket och istället tokjobba den veckan när vi inte har barnen. Det tycker jag är det bästa sättet att lösa det på, så att barnen liksom inte ska komma i kläm, sa Henrik till nöjessajten Hänt år 2020.

Två år senare fick Henrik frågan om hur barnen upplever varannan vecka-livet med två mammor och två pappor, i en intervju med Aftonbladet.

– Ja, de har aldrig tyckt att det varit konstigt. Flera i deras klass har det likadant. Det har aldrig varit något problem. Vi bor dessutom i Stockholms innerstad vilket jag tror gör en väldig skillnad. De har aldrig fått höra något, men jag hade en liten oro för det innan, svarade han då.

Lotta Bromé och Henrik Olsson

Lotta Bromé och Henrik Olsson

År 2006 blev radioprofilen Lotta Bromé mamma till en dotter. Kort därefter blev den tidigare SVT-programledaren Henrik Olsson föremål för många tidningsrubriker, efetrsom det spekulerades att han var pappa till barnet. I samband med det kom Henrik också ut som homosexuell.

Annons

– Tidningarna luskade ut att det var jag som var pappan till Lottas barn och så skrev de att jag levde med en kille. Men annars har jag aldrig riktigt behövt komma ut. Dels var jag ihop med en kille i fem år som inte ville att jag skulle komma ut. Jag fick helt enkelt inte, eftersom han själv satt i garderoben. Dels är det aldrig någon journalist som frågat, men när Lotta och jag skaffade barn så kom det ju fram, har Henrik Olsson berättat för QX år 2020.

Dotterns fullständiga namn är Bonnie Tora Henriksdotter Bromé. I dag har hon hunnit fylla 16 år och firar högtider ihop med båda föräldrarna och deras respektive, som har en fin vänskapsrelation.

Peter Jöback och Oscar Jöback

Peter Jöback och Oscar Jöback

Artisten Peter Jöback har två döttrar, Vega-Lee och Iggy-Lou, tillsammans med maken Oscar Jöback – och barnens två mammor.

Annons

Makarna är mycket privata när det kommer till döttrarna och vill inte berätta hur de träffade barnens mammor.

När de gästade podcasten Loppipodden för flera år sedan berättade de om första tiden, när äldsta dottern Vega-Lee var nyfödd. Då bodde de tillsammans med barnens mammor för att hjälpa varandra.

Men dynamiken med så många föräldrar under ett tak var inte helt smärtfri.

– Tjejerna har sitt sätt att leva och vi har vårt sätt att leva. Det är precis som i vilken relation som helst. Vi kommer i konflikter, men vi löser dem här och nu, med baktanke för Vega-Lees skull. Vi har veckomöten där vi löser problem, berättade Oscar då.

Mark Levengood och Jonas Gardell

Mark Levengood och Jonas Gardell

De, numera separerade, makarna Jonas Gardell och Mark Levengood har två barn tillsammans.

År 2002 blev de föräldrar för första gången till sonen Amos, tillsammans med ett lesbiskt par. De båda paren bor nära varandra på Södermalm i Stockholm, och har delad vårdnad om sonen, som Mark och Jonas har varannan vecka.

År 2006 välkomnande de en dotter. I en intervju med Aftonbladet från samma år berättade paret att Jonas är biologisk pappa till sonen och att Mark är biologisk pappa till dottern.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons