Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svenska kändisarna som har suttit i fängelse

04 maj, 2021 
kändisar som suttit i fängelse körberg malmberg
Värdetransportrån, rymdförsök och narkotikainnehav.
Här är de svenska kändisarna som har suttit i fängelse – och brotten som gjorde att de hamnade bakom lås och bom.
Annons
4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Sanna Bråding

Sanna Bråding var en starkt lysande stjärna på den svenska mediahimlen, och hade varit med i reklamfilmer för Ica och programlett Idol när nyheten kom – Bråding hade gripits med narkotika på sig. i augusti 2008 dömdes hon för narkotikabrott till tre månaders fängelse. Bråding hade både haft 4 gram kokain på sig, och dessutom tidigare köp 8 gram kokain för att langa. Sanna erkände brottet och tog sitt straff, men har sedan dess vänt sitt liv igen.

Annons
Sanna Bråding.
Sanna Bråding dömdes för narkotikabrott.

Liam Norberg och Dragomir Mrsic

Skådespelarna Liam Norberg och Dragomir Mrsic har ett mörkt förflutet tillsammans. 1990 deltog de i den berömda ”930-miljonerskuppen” – det största värdetransportrånet i Sverige någonsin. Dragomir Mrsic, som blev känd i Snabba cash, vaktade en stulen bil under värdetransportrånet, och dömdes till 3,5 års fängelse för medhjälp till rån.

Dragomir Mrsic.
Dragomir Mrsic vaktade bilen.

Sökarna-skådespelaren Liam Norberg dömdes i stället till fem års fängelse för ett annat rån året därpå – och det var först när han satt i fängelse som han kunde knytas till värdetransportrånet också.

Annons
Liam Norberg.
Liam Norberg blev känd i Stockholmsnatt.

Claes Malmberg

Folkkära skådespelare Claes Malmberg har även han tvingats sitta i fängelse – för vapenvägran. Men den unge Claes vägrade ta straffet med ro, och gav sig faktiskt på ett misslyckat rymningsförsök.

– Det var ungefär som att rymma från en kolonilott i Åsa, det var inte mycket svårare. Det var inte direkt som Clint Eastwood i ”Flykten från Alcatraz”. Jag grävde mig inte ut utan det var bara att promenera över ett gärde. Det var över jul och jag trodde det var ett brott att rymma, men så var det inte. Jag fick senare bara påbackning över den tid jag varit borta, har han sagt till Expressen.

Annons
Claes Malmberg.
Claes Malmberg försökte rymma.

Tommy Körberg

Artisten Tommy Körberg har suttit i fängelse i två olika omgångar. Första gången var 1981, när han dömdes till tre månaders fängelse för innehav av kokain – något han då konstaterade var ”dyrt och dumt”.

2002 satte sig artisten full bakom ratten efter en festnatt i Stockholm, och fortsatte dessutom köra trots att han fått punktering. Han togs fast av polisen, och blåste 1,09 promille i alkoholmätaren, vilket gjorde att han dömdes till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Annons

– Jag blev så förbannad. Inte på rubrikerna, utan på mig själv. Jag har aldrig någonsin tidigare kört på fyllan och jag trodde aldrig att jag skulle göra det, sa Tommy då till Aftonbladet.

Tommy Körberg.
Tommy Körberg ångrade sin brott.

Jan Guillou

1973 avslöjade Jan Guillou och kollegan Peter Bratt den så kallade IB-affären – att det fanns en hemlig svensk underrättelseorganisation som inte ens riksdagen kände till. Avslöjandet ansågs skada rikets säkerhet, och Guillou och Bratt dömdes för spioneri till tio månaders fängelse.

Annons

– Fängelset är väldigt intressant. Har man skrivande som yrke är man välanpassad för fängelse. Läsa och skriva kan man göra väldigt bra där. Dessutom är det ett sunt liv, nyttigt och man går ner i vikt. Jag tycker alla kunde sitta två månader i fängelset om året, det skulle hjälpa en att få jobbet gjort och komma ikapp, sa Jan då till Svenska Yle.

Källa: Hänt.se.

Annons