Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Svenska skådespelarbarnen som går i föräldrarnas fotspår

12 jan, 2023 
AvElin Jonsson
FotografJessica Gow/TT
Vi gör som mamma och pappa! Här är skådespelarbarnen som väljer samma yrkesväg som deras föräldrar.
Annons
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålderBrand logo
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålder

Kändisäpplet faller inte långt från trädet! Frågan är om talangen för skådespeleri går i arv i rakt nedstigande led? Här är den nya generationen kändisbarn som nu tar plats i rutan och på vita duken.

Familjen komik!

En riktig skådisfamilj! Frank Dorsin, 17, har börjat knappa in på sina berömda komiker till föräldrar, Henrik, 45, och Hanna Dorsin, 49. Han slog igenom i Bonusfamiljen, en serie som nu blivit spelfilm.

– Felix Herngren frågade min pappa om jag ville vara med i Felix serie. Jag bara: Sure! Så gick jag och provfilmade och fick rollen och sedan dess har jag tyckt att det varit jätteroligt, berättade Frank för Aftonbladet.

Annons

Även lillebror Sigge, 13, gjorde sin första filmroll i komediklassikern Göta kanal i fjol. Men bara för att han är uppväxt i en familj av komiker måste man inte alltid spela roliga figurer, känner Sigge.

– Som skådespelare ska också kunna byta läge och till exempel spela en kallblodig mördare, säger han i Svenska Dagbladet.

Frank, Henrik, Hanna och Sigge Dorsin på biopremiären av spelfilmen Länge leve Bonusfamiljen den i november 2022.
Frank, Henrik, Hanna och Sigge Dorsin på biopremiären av spelfilmen Länge leve Bonusfamiljen den i november 2022.

Döttrarna August

I vårens storserie Händelser vid vatten spelar Pernilla August, 65, tillsammans med bägge sina döttrar, Alba, 29, och Asta, 31.

Annons

– Jag är alltså mamma till Asta i serien. Nej förlåt, jag menar Alba!, skrattar hon i en intervju med Femina.

Trion spelade in en kortfilm innan SVT-serien för att ”testa hur det kändes” att arbeta ihop – och att mamma August har helt klart fått mersmak.

– Det är verkligen jättekul. Jag vill bara göra mer med dem. De är smarta och intelligenta, säger hon om döttrarna som båda pluggat på scenskolan i Danmark.

Pernilla August med döttrarna Asta och Alba på röda mattan-vimmel år 2011.
Pernilla August med döttrarna Asta och Alba på röda mattan-vimmel år 2011.

”Lasse klev iväg under kärleksscenerna..”

Tora Hallström, 28, är dotter till stjärnregissören Lasse Hallström, 76, och skådespelerskan Lena Olin, 67. Nyligen arbetade familjen tätt i filmen Hilma om svenska konstnärinnan Hilma af Klint där Lena och Tora spelar den mogna och den unga Hilma.

Annons

– Det har varit underbart att jobba med någon man känner sig trygg med. Det är så otroligt magiskt för mig som står så nära mina föräldrar, säger Tora i Aftonbladet om familjeprojektet.

Under kärleksscenerna klev dock pappa Lasse undan.

– Det var ju lite konstigt. Han gick och gömde sig i sin trailer, fortsätter Tora.

Lena Olin, Lasse Hallström och Tora Hallström arbetade tillsammans i filmen Hilma.
Lena Olin, Lasse Hallström och Tora Hallström arbetade tillsammans i filmen Hilma.

Uppväxta på teaterscenen med Flinck

Torsten Flinck, 61, och Annika Jankell, 61, var ett av det tidiga 90-talets hetaste svenska kändispar. Under relationen fick de två döttrar, Félice, 29, och Happy, 28, som båda har etablerat sig som skådespelare i Sverige. Systrarna var ofta vara med pappa Torsten på teatern och det var där passionen för skådespeleri väcktes, berättar Félice för P4 Extra.

Annons

– Teatern har alltid varit väldigt nära till hands men sen var det också leken. Vi lekte från morgon till kväll där vi satte uppföreställningar och hade show. Det kom organiskt, berättar Félice i intervjun.

Mamma Annika Jankell tillsammans med döttrarna Félice och Happy år 2014.
Mamma Annika Jankell tillsammans med döttrarna Félice och Happy år 2014.

”Fått klara mig själv!”

Skådespelaren tillika tv-kocken Per Morberg, 61, lever ihop med hustrun Inese Bergs Morberg, 67. Paret har varit gifta i 35 år och sinsemellan har de fem döttrar – Janina Bergs, 46, Liza Minou Morberg, 39, Alida Morberg, 37, Molly Morberg, 29, samt Astrid Morberg, 25. Och nästan alla hans döttrar går i pappas fotspår!

Annons
Tv-kocken och skådespelaren Per Morberg med hustrun Inese.
Tv-kocken och skådespelaren Per Morberg med hustrun Inese.

Alida den som kanske är mest känd för det svenska folket. Likt sin pappa har Alida valt en karriär inom skådespeleri och har bland annat synts i TV3-serien Svartsjön (med mera). Till vardags lever hon ihop med Bill Skarsgård, 32, som hon också har barn med.

– Jag har aldrig fått hjälp av pappa när det gäller jobb, utan fått klara mig helt själv. Jag tror snarare att det kan vara så att man blir synad lite mer för att man har en pappa som håller på med skådespeleri. Däremot har jag kunnat prata med honom eftersom han har mycket erfarenhet, sade hon till Aftonbladet i fjol.

Annons
Alida Morberg och Bill Skarsgård.
Alida Morberg och Bill Skarsgård.

Sedan har vi även Liza som håller sig i samma bransch då hon är regissör. Yngsta dottern Astrid är precis som storasyster Alida och pappa Per skådis och vi har sett henne i bland annat Cryptid.

Familjen Rheborg + humor = sant!

29-åriga Josefin Rheborg är komikern tillika skådisen Johan Rheborgs, 59, yngsta dotter och hon går nu i sin fars skådespelarfotspår. Härom året fick hon sin första stora roll i Nour El Refais tv-serie Skitsamma, en komediserie där tittarna får följa fyra 20-åringar som bor tillsammans i ett kollektiv. När pappa gästade Hellenius hörna fick han en fin videohälsning från dottern som sade:

Annons

– Hej pappa, jag vill bara säga att du är en jätte, jättebra pappa. Och jag är så oerhört glad och tacksam över att du har ställt upp för mig på alla möjliga sätt som en pappa kan göra. Att du låtit mig göra och få vara precis den jag vill, och accepterat mig för den jag är. Jag älskar dig jättemycket.

Josefin Rheborg tillsammans med pappa Johan och mamma Tina på röda mattan.
Josefin Rheborg tillsammans med pappa Johan och mamma Tina på röda mattan.

”Jag får ju inte vara skitdålig!”

Molly Nutley, 27, föddes rakt in i Sveriges skådespelarelit. Hennes mamma är Helena Bergström, 58, hennes pappa är regissören Colin Nutley, 78, och hennes gudfar är framlidne Rikard Wolff. Molly har haft roller i flera svenska storfilmer, bland annat Änglagård – tredje gången gillt som pappa Colin regisserade. Där spelade hon och mamma just mor och dotter.

Annons

Molly har även en stor roll i Helenas serie Bröllop, begravning och dop, och i mammas film Dancing queens. Molly har höga krav på sig själv, har hon berättat i Expressen.

– Jag kan ju inte vara med i en film som min mamma regisserar och vara skitdålig.

– Jag och mamma är båda väldigt känslosamma och öppna med våra känslor. Mamma är starkt känslodriven och säger det första hon tänker. Det är högt i tak och roliga diskussioner, förklarade hon också.

Helena Bergström och Colin Nutley tillsammans med dottern Molly.
Skådespelaren Helena Bergström och regissören Colin Nutley tillsammans med deras dotter Molly.
Annons

På tv sedan barnsben

Exparet Lena Endre, 67, och skådespelaren Thomas Hanzon, 60, har dottern Rosanna Endre och Edvin Endre ihop, i dag 32 och 28 år gamla. När barnen var små kunde de synas i film och tv ihop med sina föräldrar. 2004 var båda barnen med i filmen Tre solar, i vilken mamma Lena också medverkade i.

Edvin har gått i föräldrarnas fotspår och är i dag en framgångsrik skådespelare. Nu senast i dramaserien The Playlist på Netflix.

I Netflix-serien The Playlist spelar Edvin Endre mot bland annat artisten Janice Kavander.
I Netflix-serien The Playlist spelar Edvin Endre mot bland annat artisten Janice Kavander. Men visst har han ärvt sin mors intensiva blick?

Rosanna valde dock att skippa skådiskarriär och arbetar idag med Greenpeace och är även en engagerad feministisk och humanistisk aktivist.

Annons
Lena Endre, dottern Rosanna och barnbarnet Aurora på vimmel.
Lena Endre, dottern Rosanna och barnbarnet Aurora på vimmel.
Se också: Valter Skarsgård om rollen som Börje Salming: "Otroligt fin kille"Brand logo
Se också: Valter Skarsgård om rollen som Börje Salming: "Otroligt fin kille"
Annons

Klanen Skarsgård är överallt!

Under de senaste två decennierna har familjen Skarsgård med patriarken Stellan, 71, i spetsen varit Sveriges kanske mest uppmärksammade familjeföretag i filmstjärnebranschen. Efternamnet är stort även i Hollywood!

Alexander Skarsgård, 46, var första sonen ut och efter det har en efter en tagit vid, efter Gustaf, 42, och Bill, 32, har även lillebror Valter Skarsgård, 27, tagit plats i rampljuset.

Fr.v. Sam Skarsgård, Bill Skarsgård, Valter Skarsgård och Gustaf Skarsgård.
Fr.v. Sam Skarsgård, Bill Skarsgård, Valter Skarsgård och Gustaf Skarsgård. Det är sannerligen svårt att få en bild på ALLA Skargårdbröderna. Här ser vi tre av fyra bröder som valt att gå i pappa Stellans fotspår och satsa på en karriär som skådespelare.

Är det så att ungarna fått åka snålskjuts på pappa? Nja, Gustaf sade en gång att ”det gör det lättare att komma in genom dörren, men sedan blir det desto svårare att bevisa att vi kan någonting”.

Stellan själv gör klart att han har aldrig prackat på dem någonting.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons