Sveriges mästerkock-vinnaren Adam Thulin: Så tog jag mig ur missbruket
Pesto med twist - mästerkocken Christin Kashou tipsar
1:09

Efter reklamen: Pesto med twist - mästerkocken Christin Kashou tipsar

(1:09)

Slå på ljud

Under gårdagskvällen stod det klart att Adam Thulin, 21, vunnit Sveriges mästerkock 2022, efter att han stått mot Jimmy Guo i finalen. Adam är där med den yngsta personen någonsin att vinna tävlingen.

– Det var en väldigt speciell känsla att stå i finalen. Både jag och Jimmy sa att vi kände oss som vinnare oavsett hur det gick, men att höra mitt namn ropas upp var extremt stort. Det har tagit ett bra tag att smälta, säger Adam i en intervju med Allas, ett par månader efter att finalen spelats in.

Växte som person under programmets gång

Under Adam Thulins allra första möte med juryn – under hans audition – fick han kritik. Men inte för sin matlagning, utan för sitt dåliga självförtroende. Han som till en början var väldigt osäker som person blev under programmets gång mer och mer självsäker.

– Det var en extremt rolig men också jobbig period. Man lär sig mycket om sig själv som människa av att vara med, men jag tror att samtliga topp tolv-deltagare kan intyga att det innebär en stor press att ha fem kameror i ansiktet samtidigt som man ska gå fram med sin rätt som man kanske inte är helt nöjd med, säger han vidare till Allas.

I finalen stod Adam mot Jimmy Guo.

Så är Per Morbergs relation till okända dottern Janina idag

Berättar om missbruket i den nya kokboken

Efter finalen har Adam Thulin fokuserat mycket på sin kommande kokbok, som fått titeln Ett bord, flera smaker. Och i den skriver han öppet om de tuffa åren under tonåren. I samband med att han diagnostiserades med ADHD utvecklade han också ett drogmissbruk. Missbruket blev så pass allvarligt att han till slut fick tvångsvård på ett behandlingshem.

Något som hjälpt honom i hans tillfrisknande är just passionen för matlagning.

– Adhd-medicin är fantastiskt bra när det funkar, men det gjorde det inte för mig. Jag har fått jättebra hjälp och matlagningen tog mig ut ur missbruket. Jag skriver om det i kokboken, säger han i en intervju med Dagens nyheter.

Han har valt att prata om sitt missbruk, i hopp om att ta bort skammen kring det.

– Med min adhd-diagnos behöver jag olika verktyg för att fungera i vardagen. Som meditation, träning, struktur, rutiner och att be om hjälp om jag behöver. Att meditera gör mig lugn och fokuserad, säger han vidare till Dagens nyheter.

Sveriges mästerkock-vinnaren Sofias svåra pmds: ”Sagt upp mig”

Mest läst