Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

SVT tar bort avsnitten med Hamid Zafar i På spåret 2020

15 okt, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt/svt
Hamid Zafar, känd som ”Rektor Hamid”, har efter en granskning av DN visats sig hetsa judar och homosexuella under pseudonym på sociala medier under flera års tid. Han och lagkamraten Frida Boisens medverkan i SVT:s På Spåret är redan inspelad, och enligt SVT kommer alla avsnitt med Hamid Zafar helt plockas bort i höstens sändningar.
Annons
Det här är Gal GadotBrand logo
Det här är Gal Gadot

Nu meddelar SVT att avsnitten i På spåret där Hamid Zafar medverkar helt tas bort, detta efter avslöjandet om att debattören under pseudonym skrivit antisemitiska och homofobiska inlägg på sociala medier i flera års tid.

”Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram”, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg i pressmeddelande.

Frida Boisens ord om Hamid Zafar

Hamid Zafar har varit med under inspelningarna av På spåret, men dessa avsnitt kommer nu enligt kanalen skippas helt. Hamid Zafar vars lagkamrat är den numera besvikna Frida Boisen säger i Expressen:

Annons

– Det är så sorgligt. Jag är så himla besviken. Det enda positiva är att han har sagt att han nu då tar avstånd, men det var ju inte någon engångsgrej. Utan han skrev upprepade gånger sådana här saker. HBTQ-fientligt också. Usch, jag är så besviken att jag inte vet var jag ska börja. Jag är utom mig av ledsamhet, säger hon och fortsätter:

– Vi känner ju inte varandra sedan tidigare. Men det är klart att man tror att den människan som sitter bredvid en och som har blivit utnämnd till Årets svensk, och har gjort en sådan fin skillnad också i sitt arbete som rektor på Sjumilaskolan i Göteborg som ju också jag är ifrån. Det är klart att man tror att det här är en schysst och rätt igenom reko person. Och så kommer det här. Det är en superchock får jag säga.

Varit en hyllad debattör

Rektor Hamid Zafar är en av Sveriges ledande debattörer inom skola och integration. Han är utbildningschef, hyllad opinionsbildare och debattör. Han har även varit oberoende expert i Moderaternas integrationskommission.

I en purfärsk granskning av Dagens Nyheter visar det nu sig att han mellan 2011 och 2015 skrivit nedsättande om judar och homosexuella under pseudonym på nätet.

Hamid Zafar har ännu inte uttalat sig om händelserna.

Säsongen av På spåret är redan inspelad och har premiär på SVT 27 november.

LÄS MER:

Annons