Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tatjana Patitz – den bortglömda supermodellen från 90-talet

03 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon var en av de stora supermodellerna, tillsammans med stjärnor som Naomi Campbell och Cindy Crawford.
Men efter modellkarriären har Tatjana Patitz försvunnit från rampljuset, och fallit i glömska.
Så här lever den forna supermodellen i dag.
Annons
90-talets supermodeller – det här gör de i dagBrand logo
90-talets supermodeller – det här gör de i dag

Omslaget på British Vogue i januari 1990 ses som ett av modebranschens mest ikoniska magasinomslag, och blev en vändpunkt för en rad modeller, vars heta karriärer gjorde dem till superstjärnor under årtiondet som följde.

På den legendariska bilden hittar vi modeller som alla är ikoniska stjärnor på modellhimlen än i dag – över 30 år senare. Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista och Cindy Crawford vet alla vilka det är fortfarande. Men med på British Vogue-omslaget var också en femte modell, som med tiden har hamnat i skuggan av dem andra – tyska Tatjana Patitz.

Annons
En ikonisk kampanj för PETA, där Tatjana Patitz poserar med bland annat svenska Emma Sjöberg och Naomi Campbell.

Det ikoniska omslaget var långt ifrån Patitz första. I själva verket prydde hon samma månad omslaget för Vogue i USA, men då utan några av de andra modellerna. Hon hade också sedan 1985 prytt British Vogue sex gånger, inklusive november 1989, skriver Vogue.

Efter att ha varit med på det omtalade omslaget i januari 1990 fortsatte hennes karriär spikrakt uppåt några år till. Hon syntes i George Michaels musikvideo till låten Freedom, och gick den numera historiska modevisningen for Gianni Versaces höstkollektion 1991. Hon gjorde också kampanjer för märken som Chanel och Calvin Klein, utöver samarbetet med Versace, och fortsatte gå modevisningar under hela 1990-talet.

Annons
Tatjana för Helmut Lang, 1999.

Så lever Tatjana Patitz i dag

De senaste åren har vi sett en renässans för de forna supermodellerna. 50 år gammal har Naomi Campbell åter igen gått visningar för flera stora märken, och Apple + producerar nya dokumentärserien The supermodels, där just Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista och Cindy Crawford alla kommer vara med. Tatjana Patitz kommer dock inte vara med.

Så vad har den tyska modellen haft för sig sedan hon lade modellkarriären på hyllan? I dag är hon engagerad i välgörenhetsarbete och kampanjar för både HBTQ-rörelsen, djurrättsrörelsen och jämställdhet. Hon bor i Kalifornien med sonen Jonah, född 2004, och lever för sina hästar.

Tatjana Patitz 2019.
Annons