Therese Alshammar.
0:47

Efter reklamen: Svenska kändiskvinnorna som fått barn efter fyrtio

(0:47)

Therese Alshammar, 43, hade en lång karriär som elitsimmare, och med 72 medaljer till sitt namn är hon den europeiska simmare som tagit flest medaljer i internationella mästerskap.

I dag har hon lagt karriären på hyllan, och slagit sig ner och bildat familj med sin forna tränare Johan Wallberg. Paret har två barn tillsammans, sönerna Fred, 7, och Ted, 3. Men det var inte självklart att de skulle få en fjärde familjemedlem. När Therese som 40-åring väntade Ted så genomgick hon jobbiga komplikationer under graviditeten.

Heidi Andersson och Björn Ferry väntar sitt andra barn

Läkarna upptäckte att fostret i magen hade så kallad vridfot, vilket kunde tyda på att det skulle bli fler komplikationer för bebisen.

– Läkarna sa: Du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte. Att få höra dessa ord när man är i vecka 25 och har känt bebisens sparkar … ja, det var vidrigt och hemskt. En fruktansvärd mardröm, säger Therese Alshammar i en intervju med Hemmets Journal.

Therese Alshammars oro för sonen

Det var aldrig tal om att göra sen abort, utan i stället bad familjen läkarna göra alla tester som gick, men det var fortfarande omöjligt att slå fast om bebisen i magen mådde bra eller inte – och Therese och Johan fick oroligt vänta fram till förlossningen.

– Vi gjorde alla tester man kan göra, men de kunde i det läget inte se något mer. Det var förstås väldigt omskakande och en extremt jobbig period att leva med oro ända till förlossningen, säger Therese i intervjun.

Men efter förlossningen kunde Therese Alshammar och sambon andas ut. Sonen hade inga medfödda handikapp som läkarna hade befarat.

– När Ted kom ut kunde läkarna konstatera att han inte hade några fler handikapp eller andra fel. Då kändes det som en otrolig lättnad, även om vi visste att det väntade en tuff tid.

En vecka gammal gipsade Teds fot för att vända den rätt, något han fick ha under de kommande åtta veckorna. Fortfarande måste Ted sova med skena om foten – det ska man nämligen göra i fem år.

Mikaela Laurén gravid vid 45 – berättar om kampen för att bli mamma

Mer läsning

Femina