Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Titti Sjöbloms tuffa uppväxt – med Alice Babs som mamma

15 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Artisten Titti Sjöblom växte upp med världskända sångerskan Alice Babs som mamma, och fick följa med henne på turné.
Men att ha en känd mamma har försvårat livet för Titti – och under uppväxten mobbades hon av skolkamraterna.
– Någonstans fick det mig, the hard way, att inse att jag inte alltid hade en kamrat att lita på, säger Titti Sjöblom till Expressen.
Annons
Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrarBrand logo
Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar

Artisten Titti Sjöblom var bara två år gammal när hon gjorde tv-debut och sjöng tillsammans med sin mamma – internationellt kända sångerskan och skådespelaren Alice Babs.

Nu släpper Titti den självbiografiska boken Född i rampljuset om sin speciella uppväxt och livet i Alice Babs skugga. Att ha en känd mamma var inte populärt i Saltsjöbaden på 70-talet, och Titti Sjöblom mobbades av kamraterna från tredje klass och flera år framöver. När hon kom hem från ett sommarlov i Los Angeles, där familjen varit tillsammans med Alice Babs, medan hon jobbade, upptäckte Titti att ingen ville vara med henne.

– Jag möttes av en kalldusch. Folk ville inte sitta med mig, inte leka med mig och de slogs med mig. Det var förfärliga saker. Det som mest har etsat sig fast i minnet var när jag bjöd till kalas och ingen kom. Jag förstod inte då när mamma och pappa tröstade och sa att det var avundsjuka. Alla hade det ju så bra i Saltsjöbaden. Men det var inte en materiell avundsjuka, säger hon till Expressen.

Annons

När hon ser tillbaka på barndomen kan hon förstå att hennes liv stack i kamraternas ögon.

– Det är klart att det var märkvärdigt när jag sjöng i tv. Många hade ju inte ens tv då. I boken avslutar jag med att tacka mobbarna. Någonstans fick det mig, the hard way, att inse att jag inte alltid hade en kamrat att lita på. Jag fick gå min egen väg i stället. Då har jag alltid kunnat välja fritt vart jag vill gå utan att anpassa mig till någon annan, säger Titti Sjöblom till tidningen.

Bli jämförd med förälder

Titti Sjöblom har haft en egen framgångsrik karriär som artist, men aldrig kommit undan att jämföras med sin mamma. Med åren har hon själv förlikat sig med att hon alltid kommer bli jämförd med Alice Babs – en inställning som bland annat inspirerade skådespelaren Gösta Ekman.

Alice Babs och Titti Sjöblom 1968.

Artisten berättar hur hon sprang in Jönssonligan-profilen på ett café, och han med sin framgångsrika pappa och farfar kunde relatera till hennes situation. Efter att ha läst en recension om Alice Babs och Tittis gemensamma krogshow sa Gösta att han tyckte synd om henne – men hennes svar fick honom att ändra sitt synsätt.

– Då sa jag att ”det ska du inte göra”. Så berättade jag hur jag tänkte. Jag visste att det skulle bli så här och jämförelserna är sällan av elakhet, utan tvärtom en form av beröm. Han blev så glad över att jag kunde hantera det och sa att han skulle ta till sig det.

Titti Sjöblom, aktuell med självbiografin Född i rampljuset.
Annons