Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sanningen om Clownen Manne – upptäckten vid dotterns födsel

14 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografKENNETH THORN KTH
Som Clownen Manne blev Manne af Klintberg en av landets mest ikoniska barnprogramsprofiler genom tiderna.
Men hade det inte varit för en allvarlig olycka och dotterns funktionsvariation så hade clownen aldrig blivit till.
–Jag fick en helt annan syn på livet efter olyckan, har Manne berättat för Mitt i.
Annons
TV: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ungBrand logo
TV: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung

De som var barn på 70- och 80-talet har alla minnen av den snälla Clownen Manne, som i flera olika barnprogram underhöll barn i alla åldrar. Program som Tisdagskul med Manne, Manne och Janne och Manne Janne och Inger blev alla publikfavoriter, och Manne af Klintberg – som är mannen bakom clownen – turnerade i parkteatrarna sommar efter sommar.

Men det var inte självklart att Manne skulle bli Clownen Manne – inte förrän han som 18-åring var med om en svår olycka.

–Jag spelade bandy och ramlade med huvudet före på isen och spräckte hjärnhinnorna. Jag höll på att stryka med, har han berättat i en intervju med Mitt i.

Annons

Olyckan gjorde att 18-åringen tillbringade en lång period på sjukhus, där han kunde läsa flera tusen boksidor om dagen. Bland annat lästen han Henrich Bölls bok En clowns åsikter, som påverkade honom. Men det var först när han träffade kärleken några år senare som bitarna föll på plats.

Clownen Manne 1979.

–Jag fick en helt annan syn på livet efter olyckan. Nu spelar det ingen roll vad jag gör längre, jag kan lika gärna göra farsan glad, tänkte jag. Han var jurist och var besviken över att ingen av mina syskon läst juridik. Så jag läste juridik tills jag träffade en kvinna som var konstnär och tyckte att juridik var tråkigt. Och jag höll ju med.

Annons

Dotterns dövhet blev starten på Clownen Manne

När af Klintberg fick barn med sin första fru visade det sig att dottern var döv. Då började han fundera över hur han skulle förhålla sig till dottern, och ge henne ett språk. Med en mimutbildning i bagaget växte Clownen Manne till slut fram, och genom att använda teckenspråk samtidigt som han pratade så nådde han fram till döva barn likväl som hörande.

Profilen har också en teori om varför hans program blev så populära.

– Min blick mötte den blicken som var hos den som tittade på skärmen. Jag hade inte publik och jag vägrade ha publik när jag gjorde mina inspelningar.

Manne af Klintberg i föreställningen Äntligen här, 2018.
Annons
TV: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göraBrand logo
TV: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra
Annons