Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tommy Körberg och frun Ann-Charlotte om starten på sin relation: ”Fick mycket skit”

19 aug, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Tommy Körberg har varit gift med sin Anne-Charlotte sedan 2007. Men starten på relationen var inte helt lätt. Inte minst på grund av andra människors åsikter.
Annons
Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023Brand logo
Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023

I höst är det dags för premiär av programmet Vilket Liv!, på TV4 och TV4 Play. Under fem helkvällar ska landets mest ikoniska och välkända svenskar hyllas för sina bidrag inom svensk populärkultur. De fem medverkande är Suzanne Reuter, Björn Skifs, Lena Philipsson, Robert Gustafsson och Tommy Körberg, vars karriärer sträcker sig över flera decennier och engagerar över generationsgränserna.

– Jag har längtat efter att få göra den här typen av program, där vi verkligen går på djupet och får lära känna stjärnan bakom alla framgångar. Att få hylla och intervjua de här fem ikonerna känns så roligt och att vi är i en teater och inte i en tv-studio skapar en starkare närvaro hos alla som medverkar, säger Renée Nyberg som är programledare.

Under 1960-talet var Tommy Körberg en av sångarna i svenska popgruppen Tom & Mick & Maniacs.

Inför en fullsatt publik på Oscarsteatern i Stockholm gör Renée Nyberg en djupdykning i huvudpersonernas liv. Det blir spännande överraskningar från tidigare artistkollegor, oväntade återföreningar, och framför allt stora känslor, varvat med livemusik och olika upptåg på scen. Inget program är det andra likt och listan på musiker och skådespelare som dyker upp är lång.

Annons

– Vår huvudperson vet inte vad som väntar bakom ridån på Oscarsteatern, men tittarna kan förvänta sig en fullspäckad helkväll där vi kommer att påminnas om några av höjdpunkterna i svensk underhållningshistoria, säger Renée Nyberg.

Tommy Körbergs ålder

Den 2 oktober är det Tommy Körbergs program som sänds i fyran. Tommy Körberg, eller Bert Gustav Tommy Körberg, som hans fullständiga namn lyder, föddes den 4 juli 1948. Tommy Körbergs liv har varit minst sagt spännande och fartfyllt. Han har umgåtts med Jimi Hendrix, Chet Baker, Meryl Streep och Roger Moore samt festat med The Rolling Stones och The Who.

Under Melodifestivalen 1969.

Men vägen till ett liv i rampljuset var inte spikrak. Tommy föddes i Skellefteå i norra Västerbotten. Hans mamma Marta var en ogift 18-åring som först tvingades lämna bort honom till ett fosterhem i Bjursele, det fick han sedan lämna för att flytta hem till mormor Ida och morfar Oscar. Efter en tid gifte hans mamma om sig och 5 år gammal kom Tommy till Stockholm. Sin biologiska pappa Olof mötte han först som 39-åring.

Annons

Tommy Körbergs karriär

Väl på plats i huvudstaden väcktes Tommys musikintresse. Han var ofta ensam och då gick han alltid omkring och sjöng.

– Jag hade en kort intellektuell period när jag var 15 år, spelade schack, läste ryska och drömde om att bli utrikeskorrespondent. Men så fick jag en gitarr och här sitter jag …, har Tommy berättat för Hemtrevligt.

Resten är, vad man brukar kalla, historia. I dag har Tommy Körberg ett otroligt imponerande cv. Några höjdpunker är, förstås, Melodifestivalen, som han vann med Judy min vän, Hasse & Tages Svea Hund och så Chess, förstås. Anthem är en oförglömlig klassiker. Liksom Stad i ljus och Tommys version av Fattig bonddräng.

Tommy Körbergs fru

Sedan 2007 är Tommy Körberg gift med Anne-Charlotte, 52 år gammal, som i dag också arbetar som makens manager. De träffades i samband med en konsert. Hemligheten bakom den lyckade relationen? Humorn!

Tommy Körberg med sin hustru Anne-Charlotte i samband med en biopremiär.

– Ja, vi skrattar mycket tillsammans, har Anne-Charlotte berättat i en intervju. Precis som Tommy gillar jag inte heller att älta saker, det är bättre att prata ut och gå vidare.

Annons

Tommy var gift när paret möttes.

– Ja, men jag bodde i garaget. Det var inte så att jag lämnade en fungerande relation utan vi var båda på väg att göra slut med våra partners, har han berättat.

– Men vi fick mycket skit på grund av åldersskillnaden. Tidningarna skrev också att jag var ”en ung dagisfröken från Uddevalla”, säger Ann-Charlotte.

Tommy Körbergs barn

Tommy Körberg är pappa till tre. Minstingen Elvira, 13, har han tillsammans med sin nuvarande hustru Ann-Charlotte Nilsson. Mellangrabben Erlend Körberg, 26, fick han tillsammans med exet Kirsti Skavberg Roaldsen. Och äldsta sonen Anton Körberg, 45, har han ihop med skådespelaren Anki Lidén. Här kan du läsa mer om Tommys tre barn.

Anton Körberg, Anne- Charlotte Körberg , Elvira Körberg, Erlend Körberg, Kajsa Körberg på premiären av Tommy Körbergs show Grand Finale! på Dansens Hus, Stockholm.

Tommy Körberg dömdes till fängelse

Tommy Körberg har, i många intervjuer, berättat öppet om sina problem med alkohol och droger. 1981 dömdes han tre månaders fängelse för kokaininnehav.

Annons

– Missbruket började redan i slutet av 70-talet. Det blev jävligt omskrivet, men jag var ju först så det var därför. Sedan hängde några på, det var Johannes Brost och många fler som det inte skrevs om.

Tommy Körberg 1972.

Fängelsestraffet blev en vändpunkt. Inte minst hälsomässigt.

– Under drogåren var jag ganska skröplig, men det var då. Jag är inte samma människa i dag som då. Man förändras och cellerna byts ju ut vart tionde år och det påverkar. Skulle jag hålla på med droger idag, fy fan vad jobbigt! Alkoholen har påverkat till det sämre understundom, jag kan bli lite vass, nu försöker jag vara lite lugnare. Jag vet i god tid vad som händer, då reser jag mig och går.

Tommy Körberg låg i respirator

Efter inspelningarna av Så mycket bättre sommaren 2020 blev Tommy Körberg sjuk. Han trodde att det handlade om en förkylning med det visade sig vara en allvarlig bakterieinfektion som satt sig på hjärtat. Han opererades akut och fick respiratorvård i fyra dagar.

Tommy Körberg i samband med Allsång på Skansen, 2022.

– Jag tänkte bara att jag till varje pris måste överleva. Kort efter operationen bestämde jag mig för att lära mig gå själv igen, för jag vägrade att gå omkring med gåstol. Jag kunde se framför mig hur alla skulle stanna mig på gatan, lägga huvudena på sned och fråga hur jag mådde, det pallade jag inte så jag sa: ”Ge mig en trappa, för helvete.” Jag pustade och frustade i den där trappan tills jag kunde gå igen. Personalen var helt fantastisk, men sjukhusmaten ska vi inte ens prata om. Jag tjatade till mig köttbullar från Riche som jag låg och drömde om, stora och saftiga med mycket grädde. Men det var slangar överallt och jag var fullproppad med morfin så det slutade med att jag ratade Riche-köttbullarna också. Inte fick man dricka alkohol heller och vatten är som bekant ett hån mot levern. Det hade varit gott med ett glas vitt vin där i sjukhussängen, har Tommy berättat för tidningen King.

Att ligga i respirator påverkade rösten. Men efter träning är den tillbaka – med råge.

– Visst var det svajigt i början men idag är rösten konstigt nog kanske ännu bättre. Det är som den har fått en annan tonhöjd.

Annons