Tommy Körberg.
Kungen om corona "Vi har misslyckats"
0:59

Efter reklamen: Kungen om corona "Vi har misslyckats"

(0:59)

Slå på ljud

Tommy Körberg hade ett riktigt dåligt år 2020. På våren drabbades han av coronaviruset, och efter det blev han sjuk i bältros. Efter en snabbvisit på Gotland för att spela in Så mycket bättre blev han allvarligt hjärtsjuk och fick en kollapsad lunga – vilket gjorde att han var tvungen att ligga på sjukhus från juli till oktober.

– Ett riktigt skitår. Sen fick jag det här med hjärtat, det var streptokocker som började käka på två av mina hjärtklaffar, plus att de träffade på en stafylokock som gav sig på lungan, så den lade ju av. Jag blev liggande i respirator i fyra dygn, och då försvinner alla muskler och även stämbanden får sig en törn, berättar han i TV4:s Nyhetsmorgon.

I samband med att lungan kollapsade fick han också vatten i lungsäcken.

– Jag fick vatten i lungsäcken, 5 liter. Då borrar de hål i ryggen på en och sätter in en släng så får man ligga där. De skickade hem mig, men jag kunde inte ligga på rygg, då fick jag panik. Och så ramlade jag ur sängen och kunde inte komma upp, berättar artisten i Hedman & Hedén – en beroendepodd.

Han berättar i Nyhetsmorgon att han inte förstod hur illa däran han var förrän han kom hem från sjukhuset och var tvungen att lära sig gå igen – han vägrar vara beroende av en rullator.

Loreens krav för att göra succélåten – tackade nej

Tommy Körbergs kamp för att få rösten tillbaka

Tiden i respirator påverkade Tommys röst ordentligt, och när han gjorde sitt första tv-framträdande efter sjukhustiden hos Hellenius hörna i höstas var han fortfarande riktigt hes.

Nu har Tommy Körberg kämpat sig tillbaka från sjukdomen, men är inte där han brukade vara med rösten.

– Jag håller ju fortfarande på att rehabilitera mig, så mitt flås är inte riktigt. Det hörs på mitt vibrato, säger han i Nyhetsmorgon.

Samtidigt gör han allt för att få rösten i toppform igen, och går på regelbundna läkarbesök för att se att läkningen går som den ska.

– Det viktigaste är att jag fått sångrösten hyfsat tillbaka. Jag går och tittar på stämbanden med jämna mellanrum, filmar dem och så.

Tommy Körberg om sjukdomen – låg i respirator på sjukhus

Mest läst