Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Tommy Nilsson drack flera flaskor vin om dagen – blev nykter

29 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografAnders Wiklund/TT
Tommy Nilsson.

Tommy Nilsson är en av Sveriges mest folkkära artister – men under karriären har han kämpat med missbruksproblem, och drack flera flaskor vin om dagen.
I dag har Tommy Nilsson varit nykter i 13 år, och hans yngsta barn har aldrig sett honom dricka alkohol.
– När man träffar någon ny får man chansen att sudda bakåt. Och jag tog chansen att göra det, har Tommy Nilsson berättat.

Annons
Tre saker du vill veta om Tommy NilssonBrand logo
Tre saker du vill veta om Tommy Nilsson

Med låtar som Öppna din dörr och En dag har Tommy Nilsson blivit en av våra mest folkkära artister – men samtidigt som karriären har blomstrat har han kämpat med mörker bakom stängda dörrar. I flera år hade artisten ett alkoholberoende som gick ut över både honom och hans nära och kära.

– Jag kunde bli destruktiv. Jag kunde bli elak också, verbalt elak, har Tommy Nilsson berättat när han var med i Renées brygga.

När artisten medverkade i Beorendepodden med Magnus Hedman och Nemo Hedén 2020 konstaterade han att han tyckte om att dricka ensam.

– Jag kunde verkligen njuta av alkohol i ensamhet. Kunde laga världens middag. Och satt där och hällde i mig tre-fyra vinare på en kväll. Det var inga problem. Jag har druckit mycket i mina ensamma stunder.

Annons

Att Tommy Nilsson slutade dricka alkohol och valde att bli nykter var en process som tog några år. Han träffade sin kärlek Linda Olsson, som han i dag är förlovad med, och hans producent tog med honom på ett AA-möte. Där fick han träffa människor som hade förstört sina familjer och jobb.

– Jag gick därifrån och har inte druckit sedan dess. Det bara blev så. Jag ville visa mig själv och människorna i rummet att det här fixar vi. Jag gick på fyra-fem möten, men det räckte, sa han i Beroendepodden.

Tommy Nilsson och Linda Olsson.
Tommy Nilsson med sin kärlek Linda på röda mattan.

Yngsta barnen har aldrig sett Tommy Nilsson full

När Tommy Nilsson slutade dricka alkohol hamnade han i stället i ett sockerberoende. Han började drick två liter cola om dagen.

– Nu dricker jag inte lika mycket läsk längre. Men det var det första som hände. Har jag en skål med godis framför mig så drar jag i mig den. Det är nävar, jag trycker in i truten. En chokladkaka går på två sekunder, har han berättat i podcasten Öppet hjärta.

I dag har Tommy Nilsson varit nykter i 13 år, och barnen han har med kärleken Linda har aldrig sett honom full.

– När man träffar någon ny får man chansen att sudda bakåt. Och jag tog chansen att göra det. Vi planerade också att få barn. Jag var tvungen att kamma mig, komma in i matchen. Så min son som fyller nio har aldrig sett mig dricka. Det är en fantastisk känsla.

Annons