Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Trolltider blir ny julkalender på SVT

03 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografJan Collsiöö/TT.
44 år efter originalet gör nu SVT om Trolltider i ny tappning som årets julkalender.
I den nya versionen spelar skådespelare som Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Malte Gårdinger.
– Vi tar minnet av gamla ”Trolltider” och översätter det till i dag, säger regissören Lisa Farzaneh.
Annons
7 omtalade julkalendrar genom tidernaBrand logo
7 omtalade julkalendrar genom tiderna

Det är många som har glada minnen från julkalendern Trolltider från barndomen – och nu väljer SVT att göra en ny version av den hyllade serien. 2023 års julkalender kommer alltså vara Trolltider i ny tappning. De nya versionen heter Trolltider – legenden om Bergatrollet.

– Vi tar minnet av gamla Trolltider och översätter det till i dag. Det blir en ny historia men mer spännande. Sunes jul ska möta Sagan om ringen, fast det ska passa för hela familjen, säger regissören Lisa Farzaneh till TT.

Trolltider från 1979.
Eva Rydberg och Birgitta Andersson spelade i originalet.

De som minns julkalendern som sändes för 44 år sedan kommer känna igen vissa delar av den nya versionen. Det är en ny berättelse men många av de gamla rollfigurerna från 1979 är med även i årets julkalender. Fen Dorabella, sura häxan Mara, vätten, maktmästaren Gorm och det snälla trollet Kotte kommer alla vara med även i Trolltider – legenden om Bergatrollet.

Annons

Vill hedra gamla Trolltider

Regissören Lisa Farzaneh konstaterar att hon är orolig för att vissa ska bli besvikna på den nya serien, men att hon hoppas att den ska bli uppskattad.

– Vi vill hedra minnet av Trolltider. Jag tillhör generationen som njöt som mest av den julkalendern. Så länge man hedrar den och har kvar det som var bra så tror jag att man kan känna samma kärlek, säger hon till TT.

Huvudpersonerna Saga och Love spelas av unga skådespelarna Matilda Gross och Ossian Skarsgård, Stellan Skarsgårds son. Serien är också fylld av tunga namn som Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Young royals-stjärnan Malte Skarsgård.

Annons