Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Han spelade Pelle i Saltkråkan – nya livsvändningen efter 40 år

01 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Som barn blev Stephen Lindholm känd som Pelle i Vi på Saltkråkan.
Men i vuxen ålder valde han en helt annan bana – som han nu lämnar efter 40 år.
– Jag har inga klara planer för vad jag ska hitta på nu, säger han till Journalisten.
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Stephen Lindholm var bara tio år gammal när han 1964 slog igenom som djurvännen Pelle i Vi på Saltkråkan. Den populära Astrid Lindgren-serien följdes senare upp av fyra långfilmer, men trots framgångarna som barnskådespelare fick Stephen inte blodad tand – utan valde att rikta in sig på ett annat yrke i vuxen ålder, nämligen som journalist.

Efter att ha jobbat kortare perioder på tidningar som Expressen, DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet hamnade han på facktidningen Kommunalarbetaren, och där har han varit i 40 år. Nu väljer Stephen att lämna jobbet efter alla år, för att gå i pension vid 68 års ålder.

I en intervju med tidningen Journalisten ser han tillbaka på det liv han tillbringat på facktidningen.

Annons

– När jag kom till Kommunalarbetaren skrev vi på vanliga skrivmaskiner, sedan kom elektriska skrivmaskiner, det var en jättegrej när vi fick en centraldator, Atex, på redaktionen och sedan har det bara fortsatt med digitaliseringen. Det har hänt väldigt mycket i yrket och med förutsättningarna att arbeta journalistiskt, säger Stephen Lindholm.

Pelle, spelad av Stephen Lindholm med hunden Båtsman.

Det ska Stephen Lindholm göra i dag

Den forna Astrid Lindgren-stjärnan kommer dock fortsätta skriva – skulle han sluta med det skulle han må dåligt, menar han.

– Då kommer jag nog att få abstinensbesvär. Jag kan tänka mig att göra några frilansjobb om möjlighet finns, när andan faller på, säger Stephen Lindholm till Journalisten.

Men vad han ska göra nu? Det vet han inte.

– Jag har inget bra svar på det, jag har inga klara planer för vad jag ska hitta på nu, utan det får bli som det blir. Jag har haft fullt fokus på att lämna mina fackliga uppdrag i LO Mediehus och att sluta på Kommunalarbetaren. Nu får jag vända blad och se vad jag ska fylla dem med.

Annons