Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tuva Novotny om att bli mamma vid 42

30 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tuva Novotny
När Tuva Novotny berättade för Femina att hon är mamma till tre barn blev det en nyhet i alla stora tidningar – ingen visste om att hon var trebarnsmamma.
I en intervju med tidningen Amelia berättar Avgrunden-skådespelaren om skillnaden i att bli mamma igen 16 år efter att ha fått sitt första barn.
– Även om jag är superpigg känner jag ändå en skillnad vid 26 och 42, säger Tuva Novotny.
Annons
6 kändispar som fått barn i hemlighetBrand logo
6 kändispar som fått barn i hemlighet

Det var i augusti förra året som skådespelaren Tuva Novotny, nu aktuell med nya tv-serien Allt om Eva på Viaplay, i en stor Femina-intervju berättade att hon har tre barn – något som aldrig hade nämnts tidigare.

– Ja, visst är det fascinerande. Jag har inte gjort nån grej av det, och ingen har märkt det. Så visst, jag har tre barn, sa hon i Femina.

Skådespelaren har två tonårsdöttrar från en tidigare relation, och en son tillsammans med världskända skådespelaren Alexander Skarsgård. Tuva Novotny har valt att inte prata om sitt privatliv, men i en intervju med Amelia reflekterar hon över hur hon har påverkats av sitt moderskap.

– Jag blev mamma ganska tidigt, så jag vet inte. Hur påverkad blir man av livet mellan 20 och 40? I och med att jag var yngre hann jag inte ha fokus på mig själv så länge. Jag har levt nästan hela mitt vuxenliv som mamma, säger hon till tidningen.

Annons

Skillnaden att få barn efter 40

Hon konstaterar att det är stor skillnad på att få barn vid 26, då hon blev mamma för första gången, och 42 som hon var när hon födde sin son. Allra störst skillnad är det på hur mycket ork man har.

– När man var 26 kunde man ju vara uppe dygnet runt och sova fem timmar. Nu ska jag ha mina åtta timmar. Ja, fy sjutton. Jag har ett par bekanta som skaffat barn vid 48, 50 och där är det den fysiska orken man pratar om.

På premiären till filmen Avgrunden, en katastroffilm som handlar om att gruvan i Kiruna kollapsar, poserade Tuva Novotny på röda mattan tillsammans med sina två tonårsdöttrar. För Tuva har det varit viktigt att barnen själva ska ha makt över vad som delas om dem.

Tuva Novotny med sina döttrar
Tuva Novotny med sina tonårsdöttrar på premiären av Allt för Eva.Foto: Karin Törnblom/TT

– Jag känner inget förpliktigande att dela med mig av mitt privatliv bara för att mitt ansikte och mitt hantverk är något som syns. Jag vill också beskydda mina nära. Låta dem få välja själva om de vill dela med sig.

Tuva Novotny och Alexander Skarsgårds kärlekssagaBrand logo
Tuva Novotny och Alexander Skarsgårds kärlekssaga
Annons