Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

TV4-profilen fick cancerbesked – veckan efter pappans död i covid

10 jun, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTV4
annelie adqvist
TV4-reportern Annelie Adqvist berättar om sin tuffa tid – och nya livet på en 280 kvadratmeter stor pråm i Göteborg.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Annelie Adqvist, som ofta syns i TV4:s Nyheterna med rapporter från Göteborg, har fått en helt ny syn på livet det senaste året.

I flera intervjuer, bland annat med Sveriges Radio och Göteborgs-Posten, har hon berättat om den tuffa period hon gått igenom sedan mars 2021 och hur den förändrat hennes livsinställning.

– Jag vet inte om jag har tid att vänta på saker i livet, säger Annelie Adqvist till GP.

Allt började med att hon gick till vårdcentralen i ett annat ärende – när hon ändå var där bad hon läkaren titta på en kliande leverfläck. Hon remitterades till en hudläkare som opererade bort leverfläcken.

Pappan gick bort – sedan kom cancerbeskedet

– Sedan hann jag inte tänka så mycket på det där. Min pappa blev svårt sjuk i covid och hamnade i respirator. De dagarna var jag själv sjukskriven från mitt jobb som reporter på TV4-Nyheterna och hade istället telefonkontakt med lasarettet i Borås ungefär var fjärde timme, berättar hon för Cancerfonden och fortsätter:

Annons

– Vi satt hos honom och höll hans hand när respiratorn stängdes av. Tolv dagar efter att ambulansen hämtat honom fanns inget mer att göra. Viruset hade tagit över hans lungor och han kunde inte andas. Han var 71 år och hade nyss varit fullt frisk. Vi satt hos honom och höll hans hand när respiratorn stängdes av.

Bara en vecka senare ringde hudläkaren och bad henne kom dit. Annelie Adqvist förstod direkt att något var på tok och bad sin make följa med.

Det visade sig att hon drabbats av malignt melanom.

– Månaden efter opererades jag på Sahlgrenska sjukhuset. Lite mer hud där fläcken suttit skulle bort för att vara på den säkra sidan och två lymfkörtlar i ljumsken skulle tas för att se att cancern inte hunnit sprida sig. Det var när det resultatet kom som jag blev orolig på allvar. Cancern hade spridit sig. Man hade hittat malignt melanom i båda lymfkörtlarna, säger hon till Cancerfonden.

Flyttade till stor pråm med familjen

Det visade sig sedan att cancern inte hade spridit sig som befarat och Annelie Adqvist berättar att hon kunde pusta ut – i alla fall tillfälligt. Malignt melanom kommer dessvärre ofta tillbaka och hon säger att hon aldrig kommer att bli friskförklarad.

Pappans bortgång och cancerbeskedet har gjort att Annelie Adqvist nu försöker leva i nuet på ett helt annat sätt.

Till exempel har familjen köpt den 280 kvadratmeter stora pråmen, där Annelie och maken Mattias en gång hade sin bröllopsfest, och förvandlat den till ett hem på vatten.

– Jag tror inte vi hade köpt pråmen om inte allt det andra hade hänt, har hon berättat för Göteborgs-Posten.

Annons