Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Uma Thurmans önskan – vill få svenskt medborgarskap

28 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon är en av världens kändaste skådespelare – och hon vill bli svensk medborgare.
Kill Bill-stjärnan Uma Thurman har tagit hjälp av Thomas Bodström för att få bli svensk på riktigt.
– Hon har stor släkt i Skåne så det finns väldigt mycket som gör att hon vill bli svensk, förklarade Bodström i radiokanalen Mix Megapol.
Annons
Svenskarna som fått en Golden GlobeBrand logo
Svenskarna som fått en Golden Globe

Uma Thurman, 51, har med roller i filmer som Pulp fiction och Kill Bill etablerat sig som en av världens kändaste kvinnliga skådespelare. Hollywood-stjärnan har varit gift med skådespelaren Ethan Hawke mellan 1998 och 2005, och exparet har barnen Maya och Levon med. Uma har också dottern Luna, född 2012, tillsammans med Arpad Busson.

De flesta tänker nog inte på Uma Thurman som skandinav, det blonda håret till trots, men faktum är att The producers-skådespelaren har svenska rötter på sin mammas sida. Ett arv Uma är så stolt över att hon har letat efter sätt att kunna bli svensk medborgare, och tagit hjälp av förre justitieministern Thomas Bodström för att det ska kunna ske.

Det var när Uma Thurman var med i Skavlan 2018 som hon berättade om sin längtan efter att få bli svensk även på papper.

Annons

– Det är fortfarande en dröm. Men min mamma är svensk, precis som mina morföräldrars släkt och en massa kusiner. Under hela min uppväxt fick jag höra att jag är svensk, sa Hollywood-stjärnan i programmet, och fortsatte:

Uma Thurman och Fredrik Skavlan.

– Hade jag fötts senare, och om USA:s lagstiftning hade varit annorlunda, hade jag automatiskt fått dubbelt medborgarskap. Men när jag var liten var jag tvungen att välja. Det är något jag skulle vilja ändra om det är möjligt.

Vill lära sig svenska

När Fredrik Skavlan då undrade om det skulle vara värt allt krångel det kommer kräva för att bli svensk medborgare fick han ett självklart ja till svar.

– Det är en så stor del av mig, en del av vem jag är, sa Uma Thurman, som också har försökt lära sig svenska tillsammans med ett av sina barn.

Thomas Bodström har hjälpt Uma Thurman.

Tidigare justitieministern Thomas Bodström har också berättat om skådespelarens försök att bli svensk medborgare.

Annons

– Vi träffades i New York för två veckor sedan och då hade vi ett möte. Då anlitade hon mig som advokat för det här och ska nu försöka bli svensk medborgare, sa Thomas Bodström då.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons