Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Varuhuset-stjärnan lämnade rampljuset – så har han levt

30 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografBjörn Edergren
Med sin roll i Varuhuset blev Johan Hedenberg en av Sveriges mest välkända skådespelare – men sedan valde han bort skådespelarkarriären.
Nu är han tillbaka med en roll i SVT-serien Deg, och berättar om livet utanför rampljuset under många år.
– Man blev uppraggad. Blev det snyggaste som fanns bara för att man var med i tv, säger han om tiden efter Varuhuset.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Det var på mitten av 1980-talet som Johan Hedenberg fick sitt stora genombrott, och blev en av Sveriges mest kända skådespelare. Med roller i både Åshöjdens BK, Lackalänga och kultklassikern Varuhuset var det få som inte kände till Johan.

Av allt han har gjort så är det främst Åshöjdens BK som folk minns honom för, menar han.

– Av allt jag gjort, är det nog den jag blir påmind om mest. Ser man serien nu, så är det fyrkantigt, långsamt, vi är för gamla, jag var 29 och skulle föreställa 17, 18. Men det hade någon sensmoral som folk gillade, man ska inte slå på den som är svag. Serien ligger mig varmt om hjärtat, säger han till Aftonbladet.

Men den stora succén kom med Varuhuset – och rollen i såpan gjorde honom eftertraktad bland kvinnor.

Annons

Då blev man allmän egendom. Och det var hybrisvarning, det skenade i hjärnan, man sprang på krogarna och åt gratismat och bodde på Café Opera. Men jag drack inte, jag kan stå med ett glas en hel kväll. Många av kollegorna drack så de fick problem. Och det var mycket tjejer. Man blev uppraggad. Blev det snyggaste som fanns bara för att man var med i tv.

Satsade på hästar istället

Men efter att ha blivit stor genom Varuhuset träffade Johan kärleken i en kvinna som han fick sina två döttrar med. Paret var tillsammans i 16 år, och döttrarna är idag 27 och 19 år gamla. Familjelivet gjorde att Johan valde bort skådespelarkarriären, och istället ägnade sig åt sin stora passion i livet – hästar. Under många år jobbade han travtränare, något han kombinerade med att göra jobb som röstskådespelare.

Samtidigt var det inga problem för honom att gå tillbaka till skådespeleriet och prioritera bort hästarna när han 2006 fick en roll i SVT-serien Poliser.

Annons

– Då lade jag av med hästarna direkt. Serien blev uppmärksammad, var kontroversiell och kom kanske lite för tidigt. Den var väldigt modern, i svenska mått mätt. Jag fick åka på tv-galor där den nominerades till priser. Det skulle blivit en andra säsong, men… de gjorde Andra avenyn i stället, säger han till Aftonbladet.

Johan Hedenberg är aktuell i SVT-serien Deg.

Sedan dess har han synts i filmer som Mig äger ingen, Quick och Ted – för kärlekens skull, samt i tv-serier som Fröken Frimans krig, Bron och Innan vi dör. Nu är Johan aktuell med SVT-serien Deg.

Annons