Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Världsstjärnorna som väljer Sverige på semestern

11 jul, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Will Ferrell med fru, Hugh Grant med fru.
Vem behöver Hollywood eller Rivieran när sommar-Sverige finns?
Här är världsstjärnorna som älskar att tillbringa tid i Sverige under sommaren!
Annons
Skådespelaren Lena Olins känslor inför GuldbaggenomineringenBrand logo
Skådespelaren Lena Olins känslor inför Guldbaggenomineringen

Hugh Grant – Torekov

Hugh Grant och Anna Eberstein
Hugh Grant och Anna Eberstein tillbringar tid i Sverige.JUPA, LDTS / BACKGRID UK / TT

Efter att ha hittat kärleken i svenska producenten Anna Eberstein, som han nu är gift och har tre barn tillsammans med, har Hugh Grant fått upp ögonen för Sverige. Redan 2015 köpte han ett hus i skånska Torekov, som efter omfattande renoveringar stod lyxvillan klar 2017. Paret tillbringar nu ofta somrarna på den exklusiva orten, där även stjärnproducenten Jonas Åkerlund och Chernobyl-skaparen Johan Renck har sommarhus.

Annons

– Det är väldigt lugnt och inte alltför mycket folk. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men det var underbart, sa Hugh Grant om den skånska orten redan 2014.

Will Ferrell – Gnesta

Will Ferrell och frun Viveca Paulin
Will Ferrell och frun Viveca Paulin har hus i GnestaRobin Platzer/Twin Images

Hollywood-komikern Will Ferrell gifte sig med sin svenska fru Viveca Paulin 2000, som han hade träffat på en teaterutbildning några år tidigare. Paret har tre barn där Vivecas svenska arv hörs tydligt – sönerna heter Magnus, Mattias och Axel.

Familjen har sedan många år tillbaka ett sommarhus utanför Gnesta, och uppmärksamma sörmlänningar kan emellanåt se Will Ferrell traska runt i den lilla orten.

Annons

Luis Figo – Sollefteå

Luis Figo har sedan länge lagt fotbollsskorna på hyllan, men under 00-talet var portugisen en av världens allra dyraste fotbollsspelare. Han gifte sig med den svenska modellen Helene Svedin 2001, och de har tre döttrar tillsammans – Daniela, Martina och Stella.

Luis Figo med fru
Luis Figo och hans fru trivs i Västernorrland.NITU / BACKGRID UK / TT

Sedan många år tillbaka har paret ett lyxigt hus i Sollefteå i Västernorrland, där Helene Svedin kommer ifrån.

– Helen är vacker, elegant och en bra mamma. Men viktigast av allt är att hon är en fantastisk människa, har Luis Figo hyllat sin fru.

Annons

Britt Ekland – Dalarö

Britt Ekland
Britt Ekland har hus på DalaröHENRIK ISAKSSON/TT

Britt Ekland är en av Sveriges största Hollywood-stjärnor genom tiderna. Hon har medverkat i över 40 internationella filmer, varit gift med Peter Sellers och spelat mot Roger Moore i James Bond-filmen Mannen med den gyllene pistolen.

Sedan många år tillbaka bor Britt Ekland i USA, men hon har inte glömt var hon kom ifrån. Ikonen har ett hus på Dalarö utanför Stockholm, där hon tycker om att tillbringa tid om somrarna.

Lena Olin och Lasse Hallström – Vaxholm

Lena Olin och Lasse Hallström
Lena Olin och Lasse Hallström har flera olika hem.Jessica Gow/TT

Två andra svenskar som sedan länge är internationella superstjärnor är det äkta paret Lena Olin och Lasse Hallström. Lasse Hallström är regissören bakom filmklassiker som Gilbert Gape, Ciderhusreglerna och Mitt liv som hund, medan Lena Olin spelat i Hollywood-filmer som The reader med Kate Winslet och Remember me med Robert Pattinson.

Annons

Lena och Lasse har en rad olika boenden tillsammans. Till vardags bor paret i Bedford, en förort till New York, men de har också ett sommarboende i Vaxholm utanför Stockholm, en lägenhet i centrala Stockholm samt ett hus i skånska Falsterbo.

Stjärnorna som älskar Sverige

Uma Thurman

Uma Thurman
Uma Thurmans mormor står staty i Smygehuk.Andrew Kelly

Hollywood-stjärnan Uma Thurman har svenska rötter, och hennes mormor står till och med staty i Smygehuk. Uma har uttryckt en önskan att få svenskt medborgarskap, och har tagit hjälp av tidigare justitieministern Thomas Bodström.

Annons

Wyclef Jean

Wyclef Jean
Wyclef Jean älskar Sverige.Admedia, Inc

Artisten Wyclef Jean har flera gånger hållit konserter på olika platser i Sverige – men han har fallit för Sandviken utanför Gävle. I en intervju med Aftonbladet 2015 konstaterade han att han ville köpa hus i den lilla orten.

Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal har svenska rötter.Ray Tamarra/Shutterstock

Jake Gyllenhaal är en av världens mest kända skådespelare, och som kanske hörs på efternamnet har han svenska rötter. Hans, också kända, syster Maggie har redan varit här och hälsat på, och Jake har en längtan efter att göra detsamma.

Quiz med Jason Priestley: Vem är svensken?Brand logo
Quiz med Jason Priestley: Vem är svensken?
Annons