Zećira Mušović
Lär känna VM-stjärnorna - Damlandslaget i fotboll
0:57

Efter reklamen: Lär känna VM-stjärnorna - Damlandslaget i fotboll

(0:57)

Slå på ljud

Zećira Mušović har imponerat på alla i årets fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland – både på svenska fans och internationell press. Hon höll nollan genom hela åttondelsfinalen mot USA, och släppte inte heller in några mål under straffläggningen.

– Hon är matchens spelare, hon hade många bra räddningar. Hon är nog en av de största, om inte den enda, anledningen till att de vinner. Hon gör några räddningar som inte många målvakter i världen som klarar av, sa USA:s förbundskapten Vlatko Andonovski efter matchen.

Innan VM var det nog inte lika många som hade koll på Zećira Mušović – vem är hon, var spelar hon och hur lever hon? Här är allt du behöver veta!

Hjärtfel, anorexi och fängelse – så blev simstjärnornas liv efter karriären

Vem är Zećira Mušović?

Zećira Mušović föddes i Falun i Dalarna 1996, fyra år efter att hennes föräldrar flytt från kriget i forna Jugoslavien. När Zećira var fem år gammal flyttade familjen till Helsingborg, och bara några år senare började hon spela fotboll. Vid 13 års ålder spelade hon i sin klubbs A-lag, och 2012, när hon var 16 år, blev hon värvad till FC Rosengård, ett av de bästa lagen i Damallsvenskan.

Zećira Mušović

Zećira Mušović är en av VM:s stora stjärnor.

Foto: Christine Olsson/TT

Vilket lag spelar Zećira Mušović i?

I dag spelar Zećira Mušović i svenska landslaget, och i den brittiska klubben Chelsea. Hon bytte till Chelsea 2021, efter en lång karriär i Rosengård.

Har Zećira Mušović en partner?

Zećira Mušović är tillsammans med Alen Bibic, och tillsammans utgör de ett minst sagt atletiskt par – Alen är nämligen professionell hockeyspelare. Han spelar i svenska Rögle BK. Paret har varit tillsammans i flera år, och i en intervju med Aftonbladet 2020 konstaterade Zećira att pojkvännen förstår hennes situation inom damfotbollen på ett sätt han inte gjorde i början av relationen.

– Jag ser vilken sjuk förståelse han har i dag jämfört med i början. Det är en helt annan förståelse, han ser ju tiden jag lägger ner. Precis som dem. Han förstår mig precis och hur det är att vara elitidrottare, och även mig som person... Nu när han har lärt sig att kombinera de båda är han en extrem hjälp för mig, sa hon då.

Så lever våra fotbollsstjärnor vid sidan av planen

Vad heter målvaktsstjärnan på Instagram?

Om du vill följa Zećira Mušović på Instagram är du inte ensam – efter bragdmatchen mot USA fick målvakten över 80 000 nya följare på kontot inom loppet av några timmar. Du hittar henne under namnet ”zeciramusovic”, eller genom att klicka på bilden nedan!

Mest läst