Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hjärtfel, anorexi och fängelse – så blev simstjärnornas liv efter karriären

05 jul, 2023 
AvMalin Roos
FotografTT

Ja, det fanns en tid före Sarah Sjöström.
Femina har dykt i svallvågorna för att se vad som hände med de stjärnor som simmade hem tonvis med medaljer åt Sverige under 90– och 2000–talet.
Det har inte precis saknat dramatik heller efter idrottskarriären!

Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

När världsmästerskapen i simsport avgörs i japanska Fukuoka i slutet av juli 2023 står det blågula hoppet ”som vanligt” till superstjärnan Sarah Sjöström.

I dag 29-åriga Sjöström har sedan genombrottet som 14-åring, vunnit allt och mer därtill med OS-guldet på 100 meter fjärilsim från Rio di Janeiro som stoltaste fjädern i hatten.

Men det fanns, tro det eller ej, en tid före Sarah Sjöström.

Under 90- och 2000-talet fanns en hel hoper svenska simstjärnor som under en tioårsperiod håvade in osannolika 182 medaljer på OS, VM och EM.

Femina har kikat på vad några av de största namnen på damsidan gör i dag!

Therese Alshammar

Therese Alshammar på galan Årets Feminista.
Therese Alshammar på Årets Feminista 2023.

Therese Alshammar med tre OS-medaljer i bagaget blev den äldsta att vinna VM när hon som 33-åring simmade hem guldet på 50 meter fritt i finalen i Shanghai 2011.
Aldrig glömmer vi duellerna med Inge de Bruijn som var lika kaxiga och rafflande i tävlingsbanan som utanför bassängen.

Annons

Även efter idrottskarriären har ”Tessan” glänst, och då som entreprenör.

Simstjärnan som avslutade sin framgångsrika simkarriär 2016, är i dag mamma till två söner och har drivit klädbutik, lanserat en badkollektion och skrivit två barnböcker tillsammans med illustratören Jonas Burman.

I början av juni 2023 var Therese Alshammar uppskattad gäst på Årets Feminista-galan.

Louise Karlsson

Simstjärnan Louise Karlsson i Mästarnas mästare-tröjan.
2018 var tidigare simstjärnan Louise Karlsson tillbaka i Mästarnas mästare-tröjan.

Debuterade i landslaget 1988 blott 14 år gammal och deltog i de olympiska spelen i Barcelona 1992 och i Atlanta 1996 där hon gick till final på 200 meter medley.

Louise Karlsson som 1995 var enda blågula hopp att bärga en individuell medalj på kortbane-VM i Rio Janeiro, stod dessutom för flera världsrekord.

Hjärtfel stoppade Louise i Mästarnas mästare

"Vi brukar skämta och säga att jag var en bidragande orsak till tjejerna som kom efter mig", som hon själv har konstaterat i en tidigare intervju.

Annons

Efter simkarriären, när Louise deltog i den andra säsongen av Mästarnas mästare, blev det tittarstorm när hon förlorade finalduellen på grund av ett medfött hjärtfel.

Även efter idrottskarriären har det handlat mycket om sport för den Uddevalla-bördiga simmaren. Louise Karlsson, som har jobbat inom försäkringsbranschen, har barn tillsammans med tidigare Blåvitt-spelaren Mikael Nilsson och är styrelseledamot i BK Häcken.

Emma Igelström

Emma Igelström med dottern Olivia på Idrottsgalan 2023.
Emma Igelström med dottern Olivia på Idrottsgalan 2023.

Var också i tidiga tonåren när hon slog igenom och hann bärga fem VM-guld och 13 EM-guld under en gyllene karriär som tog stopp inför OS i Aten 2004.

Emma Igelström har såväl i intervjuer som i en självbiografi varit öppen med det ätstörningshelvete omgärdat av självmordstankar och alkoholproblematik som hon drabbades av i vågorna efter idrottskarriären.

Annons

Ett av de citat från en tidigare sim-tränare som blev hängande kvar länge, löd: "Emma, du är för tjock för att bli bäst i världen".

I dag är Emma Igelström, 43, som arbetat flera år inom bankväsendet, nybliven mamma och bosatt i Saudiarabien där hennes sambo har jobb.

"Idag börjar vårt nya liv. Eller inte nytt liv men en tid framåt så kommer vårt vara annorlunda. Skrämmande men också spännande", skrev den tidigare simstjärnan på Instagram i januari 2023.

Emma Igelström som nådde final i Let's Dance 2014, har också dottern Olivia, 15, sedan tidigare.

Anna-Karin Kammerling

Simmaren Anna-Karin Kammerling med en av alla sina mästerskapsmedaljer.
Anna-Karin Kammerling med guldet på 50 meter fjäril vid EM 2007.

Anna-Karin Kammerlings karriär tog fart på allvar och hon debuterade i landslaget på seniornivå vid WM 1997. Under sitt första OS i Sydney tre år senare ingick hon i succélaget som vann brons på 4x100 meter frisim.

Annons

Anna-Karin som satte världsrekord på 50 meter fjäril sju gånger, slutade med simningen efter OS 2008 och har efter idrottskarriären arbetat som fastighetsekonom och som expertkommentator i Radiosporten.

Mikaela Laurén

Den tidigare simmaren Mikaela Laurén blev boxare och dömdes 2005 till fängelse i en stor dopinghärva.
Mikaela Laurén som inledde en boxningskarriär efter simningen dömdes 2005 till fängelse i en stor dopinghärva.

Mikaela Laurén tillhörde landslaget i simning under flera år och hade satt flera svenska rekord när hon missade OS-kvalet till Sydney med en hårsmån och historien tog en annan riktning.
Laurén som fick en guldkantad karriär som boxare istället skapade stora rubriker när hon dömdes till fängelse för grovt dopningsbrott och grovt vapenbrott.

Mikaela Lauren skriver bok om tiden i fängelse

I SVT:s Mästarnas Mästare gavs hon möjlighet att beskriva den skam hon upplevde efter skandalen.

Annons

"Jag vågade inte titta folk i ögonen", konstaterade Mikaela Laurén, som efter frigivningen utbildade sig till personlig tränare har de senaste åren ägnat sig åt föreläsning. 2001 blev hon mamma som 45-åring med hjälp av en rysk fertilitetsklinik.

Under hösten 2023 kommer hennes självbiografi om den turbulenta tiden med fängelsedom och dopinghärva.

Josefin Lillhage

Josefin Lillhage tar farväl av sin framgångsrika simkarriär 2010.
2010 tog Josefin Lillhage farväl av en fantastisk simkarriär.

Gjorde 1995 som 15-åring sitt första internationella mästerskap med VM i Rio de Janeiro och hann delta i fyra olympiska spel innan hon lade baddräkten på hyllan 2010.
Josefin Lillhage hade då simmat hem flera världscupsegrar och inte mindre än 43 medaljer i internationella mästerskap, bland annat VM-guld på 200 meter frisim och tre EM-guld.

Utsågs till Årets simmare i Sverige 2003, 2004 och 2005, då hon också nominerades till årets idrottsprestation vid Idrottsgalan.

I dag är Lillhage 43 år, bosatt i Sollentuna och arbetar som personlig tränare.

Hon har varit återkommande instruktör på träningsresor arrangerade av tidningen Topphälsa.

Annons