1. Design åt alla!

Minns du när du skulle inreda ditt första hem? Hur skulle det ha sett ut, utan den one-stop-shop som Ikea är? Att alla ska ha råd att köpa varuhusets möbler har alltid varit grundbulten i Ingvar Kamprads affärsidé.

2. Bokhyllor som får plats i bakluckan

06. billy

Via: Ikea

När Ikea kom till USA på 80-talet skämtade många komiker om det knasiga i att behöva skruva ihop sina egna möbler. Men det är svårt att inte se det genialt praktiska i att kunna köpa fem-sex möbler och få plats med alla i bilen. Utan de platta paketen hade bokhyllan Billy knappast funnits i hem över hela världen i dag.

Läs även: 7 snygga sätt att uppdatera Ikeas Billy

3. Ett Mecka för exilsvenskar

ikea-foto-shutterstock

Foto: Shutterstock

Ikea finns i 27 länder, som en svensk ambassad för alla som vill få sina hem att kännas som hemma. Eller bara saknar köttbullar.

4. Det eviga nytänket

ikea-vaxtkarl-nyheter-

Ikea var bland de första i världen att visa reklam med samkönade par som något positivt och sedan den första Ikea-katalogen kom 1951 har den alltid varit full av spännande nyheter att bläddra i. Vårens utropstecken är drivhuset Krydda/Växer, som låter oss odla örter i köket utan vare sig jord eller solljus. Närodlat och helt rätt i tiden!

5. En möbel – en massa möjligheter

Att köpa Ikeamöbler behöver inte betyda att ditt hem kommer att se ut som alla andras. Internet svämmar över av kreativa Ikea-hacks och sätt att sätta unik och personlig prägel på prylarna.

Läs även: 5 sätt att uppdatera dina Ikea-möbler

6. Det ultimata testet för en relation

Det spelar ingen roll om du och din partner säger att ni älskar varandra: Det är först när ni genomlevt en söndag på Ikea som ni vet om ni kan leva ihop för alltid.

Läs även: Psykologen: Så undviker du parbråken på Ikea

7. ”För Sverige i tiden”

ikea-klassiker-vardeokning

Foto: Bukowskis

Kungens valspråk kunde lika gärna vara Ikeas. Genom alla år har designers som Gillis Lundgren, Karin Mobring, Thomas Sandell och många, många fler satt svensk design på kartan både hemma och utomlands. I dag säljs klassiker som Impala och Amiral på auktionshus för belopp långt över vad de köptes för – inflationen medräknad.

Läs även: Dina Ikea-möbler kan vara värda mer än du tror

8. Inspiration åt en hel värld

Med hjälp av några av landets bästa stylister lyckas Ikea hela tiden inspirera, inte minst genom bloggen Livet Hemma. Och det finns en anledning till att Ikea-katalogen trycks i dubbelt så många exemplar som Bibeln varje år.

9. Den ohändiges enda chans till lycka

Medan vissa avskyr att skruva ihop Ikea-möbler, ser andra en möjlighet att för en gångs skull känna sig händiga. En Ikea-möbel blir lite som leksaken i ett Kinderägg. En lagom utmaning som du kan känna dig stolt över att ha klurat ut. ”Jo, serrö, den där har jag byggt själv!”

10. En oändlig källa till skratt

ikea_kanye_west

Om det så är skämt om borttappade delar eller faktiska nyheter om att artisten Kanye West åkt till Älmhult för att lära sig göra möbler så har Ikea fått en att dra på smilbanden fler än en gång.

Läs även: Ikeas klockrena svar efter plagiatet

11. Ikea sätter Sverige på kartan

Precis som när Sverige får en världsstjärna i idrott så är Ikea något att känna stolthet över. Det är vår mest folkkära globala möbelstjärna. Och allt startade med Ingar Kamprad.

 

Läs också:

Ikeas grundare Ingvar Kamprad är död

Ikea-möblerna som ökat mest i värde – 8 möbler att leta efter på vinden!

12 saker du garanterat varit med om på Ikea

Ikea lanserar nytt sortiment – för ett bekvämare liv

 

Artikeln publicerades först på Residence.

 

Mest läst