Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

4 miljövänligare alternativ till vanlig kattsand

19 mar, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Att ha en fräsch kattlåda är viktigt när man har en innekatt. Men att välja rätt underlag i kattlådan kan vara något av en djungel – speciellt om man är på jakt efter miljövänliga alternativ. Här listar vi flera varianter!
Annons

 

Många traditionella kattsandsorter tillverkas av bentonit, en grå grynig massa tillverkad av vulkanisk aska. Trots att bentonit inte går att bränna, ska använd kattsand återvinnas som brännbart avfall. Kattsanden gör med andra ord ingen nytta alls i värmeverken, något som bland annat tv-programmet Plus rapporterat om.

Men det finns andra alternativ, som är miljövänligare och går att förbränna.

1. Träpellets

Träpellets är komposterbara och förvandlas till sågspån när katten kissat. Dessutom fastnar det inte lika lätt i kattens tassar och du slipper följaktligen få strö utspritt över hela huset. Tidningen Land tipsar om att långsamt byta ut den gamla kattsanden mot träpellets om man vill välja detta, eftersom katter är vanedjur som helst undviker snabba förändringar.

2. Växtbaserat kattströ

Växtbaserat kattströ är tillverkat av exempelvis träspån, vete, korn, majs, jordnötsskal eller halm. Materialet är till hundra procent nedbrytbart och kan läggas i den vanliga komposten. Det finns både klumpande och icke-klumpande sorter.

Annons

3. Papperspellets

Papperspellets är ett lätt material som inte fastnar lika lätt i kattens päls och tassar. Materialet har god uppsugningsförmåga, är nedbrytbart och kan slängas i komposten efter användning.

4. Tidningspapper

Riv bitar av tidningspapper och lägg i kattlådan! Fördelen är så klart att du kan använda returpapper och på så sätt spara pengar på att slippa köpa hem kattsand. Nackdelen är att tidningspapper inte suger upp urin och absorberar lukt lika bra som kattsand, skriver Land. Det finns förstås också en risk för att din katt inte ser skillnaden på tidningen i kattlådan och tidningen på frukostbordet…

 Läs även

Annons