Säg det husmorstips som inte innehåller ättika. Den mångfacetterade vätskan har så många användningsområden i köket att man inte kan annat än att lyfta på hatten.

Läs även 5 oväntade saker att använda handsprit till

Att ättika är en nyckelingrediens när det kommer till inläggningar av till exempel sill och gurka är sedan gammalt. Att den syrliga vätskan också passar bra som rengöringsmedel vet vi också. Nu fortsätter vi att fylla på kunskapsbanken med nya tips på vad du kan använda ättika till – här är nio något otippade användningsområden.

9 oväntade saker att använda ättika till:

1. Förhindra äggen från att spricka

Tillsätt en matsked ättika eller två när du kokar ägg för att förhindra att skalen spricker i kastrullen.

2. Fixa hållbart nagellack

Visst är det irriterande med flagande nagellack? För att få nagellacket att hålla längre, testa det här knepet: tvätta naglarna med en bomullstuss dränkt i ättika. Applicera nagellacket och njut av snygga naglar längre!

3. Rensa avloppet

Bild: IBL

Få ett rent och luktfritt avlopp utan kemikalier! Gör så här: fyll en iskubsform med ättika och ställ in i frysen. Ta fram iskubarna vid behov och låt smälta ner i avloppet. Spola med vatten i ungefär en minut. Klart!

4. Bli kvitt myrorna

Bild: IBL

Fyll en sprayflaska med ättika och spraya på det ställe där du misstänker att myrorna tar sig in i huset. Ättikan avskräcker insekterna som förhoppningsvis håller sig borta i fortsättningen. Vill du däremot bli av med ett myrbo i trädgården gör du bäst i att hålla ättikan borta, eftersom den förändrar PH-balansen i jorden. Se i stället till att hålla jorden konstant blöt. Efter ett tag tröttnar myrorna och flyttar sitt bo.

5. Slipp frostiga bilrutor

Bild: IBL

Att stå och skrapa bilrutor iskalla vintermorgnar är verkligen ingen höjdare. Med det här knepet kan du få frostfria rutor utan att behöva förfrysa händerna på kuppen. Blanda tre delar ättika med en del vatten, spraya på bilrutan innan du går och lägger dig och vakna upp till en förhoppningsvis frostfri bilruta.

6. Kalka av vattenkokaren

Vitgula kalkavlagringar i vattenkokaren ser inte särskilt fräscht ut. Men med ättika är kalkansamlingen snart ett minne blott. Häll i två deciliter ättika och åtta deciliter vatten i vattenkokaren. Koka upp och låt sedan stå i 15 minuter innan du häller bort blandningen. Koka sedan ett par gånger med bara vatten innan du använder vattenkokaren. Ibland krävs det att man kör ett varv till med ättikan för att få bort de mest envisa avlagringarna.

7. Bli av med dålig lukt

Ättika kan göra underverk med illaluktande kylskåp och ofräscha toalettstolar. Torka av kylskåpets insida med en blandning av ättika och vatten för att bli kvitt lukten. Försvinner den ändå inte kan du ställa in en skål med ättika i kylskåpet över natten.

8. Städa badrummet

Bild: IBL

Vill du slippa starka kemikalier när du städar badrummet? Häll en skvätt ättika i toalettstolen, låt verka tio minuter, skrubba och spola. Skinande rent och garanterat luktfritt! Du kan också testa att spraya glasväggarna i duschen med ättika och skrubba med en svamp för att få bort kalk- och tvålrester.

Läs även

Guide: Så tvättar du kashmirtröjan

Rädda tröjor som krympt i tvätten – med superenkelt knep!

Så städar du hela ditt hem – på bara 20 minuter

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Mest läst